02.06.2024 ob 23:00
Deli članek

Ljubljana (MOREL) Meteorološko poletje in junij sta pomenila pester začetek sezone za gorske reševalce in posadke reševalnih helikopterjev. Danes so opravili štiri  helikopterske intervencije, ob katerih se vedno sočasno na pomoč odpravijo tudi gorski reševalci z lokalnih gorskih reševalnih služb na klasičen način - peš.

Danes so se dvakrat po klicu ReCO Kranj  gorski reševalci z dežurne ekipe GRS na Brniku odpravili na pomoč na zahtevno reševanje izpod okna na Prisojniku. Poškodovanko so lokalni reševalci GRS Kranjska Gora uspeli izvleči ter jo z zdravnikom HNMP oskrbeli. Poškodovanko so z elektromagnetno vitlo dvignili iz stene ter s posadko LPE prepeljali do Erjavčeve koče, kjer sta jo prevzela zdravnik GRS in tehnik HNMP. Sočasno je bila tudi sprožena akcija na Mali Mojstrovki, poškodovanko je že v vmesnem času pobral helikopter Slovenske vojske z lokalnim gorskim reševalcem GRS Kranjska Gora. Poškodovanka je bila prepeljana v SB Jesenice.

Preko navigacije so štirje  tuji državljani poslali SOS signal na ReCO Nova Gorica. Signal je kazal na okolico koče na Doliču, kjer so tuji pohodniki obtičali zaradi nevihte in snega, ki sta jim onemogočila varen sestop. Vse štiri nepoškodovane, vendar premočene, je posadka helikopterja slovenske policije z dežurno ekipo GRS na Brniku ob pomoči gorskih reševalcev GRS Bovec prepeljala v Trento.

Četrti primer: Otrok je na vrhu Šmarne gore padel z igral in se poškodoval. Prisotni gasilci so ga oskrbeli, pomagali so gorski reševalci GRS Ljubljana. Gorski reševalci z dežurne ekipe GRS na Brniku so ga s posadko LPE preložili na heli vrečo in dvignili z elektromagnetno vitlo v helikopter slovenske policije. To je sporočila Gabrijela Vrbnjak iz GRZS. (konec)