08.02.2023 ob 14:19
Deli članek
Število žrtev v Turčiji in Siriji preseglo 11.000

Potres Turčija/ foto:FoNet/AP

Antakya (MOREL/FoNet) - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obiskal južno Turčijo, da bi se osebno seznanil s posledicami  katastrofalnega potresa, medtem ko jeza prebivalcev narašča zaradi počasnega odziva oblasti in reševalnih akcij, je poročal Reuters.

Število mrtvih v obeh državah je po potresu, ki je v ponedeljek prizadel južno Turčijo in sosednjo Sirijo, preseglo 11.000. Število žrtev naj bi še naraslo, saj je na stotine porušenih zgradb postalo grob za ljudi, ki so spali po potresu zgodaj zjutraj. Skupno število mrtvih v Turčiji je preseglo 8.500, medtem ko je v Siriji, ki jo zadnjih 11 let pustoši vojna, število mrtvih preseglo 2.500.

Erdogan, ki je v torek razglasil izredne razmere na 10 območjih in je na pomoč poslal vojsko, je odpotoval v Kahramanmaras, da bi si ogledal škodo in prizadevanja za odpravo škode. Novinarjem je povedal, da so sicer težave s cestami in letališči, a da se stanje iz dneva v dan izboljšuje. Nesreča predstavlja nov izziv za turškega predsednika pred majskimi volitvami, ki jih mediji ocenjujejo kot najtežje za Erdogana v njegovih dveh desetletjih vladanja. Kakršna koli zaznava, da se vlada ne more spopasti z izzivi te naravne katastrofe, bi lahko škodovala Erdoganovim obetom za zmago na volitvah, medtem ko analitiki pravijo, da bi lahko dosegel nacionalni konsenz pri odzivanju na posledice potresa in si tako okrepil svoj položaj. (konec)