26.02.2023 ob 22:05
Deli članek
Umrlo 59 migrantov

Rim (MOREL/FoNet) - V brodolomu na jugu Italije je umrlo najmanj 59 migrantov, med njimi dvanajst otrok, končna številka pa bi lahko bila še višja, je sporočila predstavnica italijanske vlade Wanda Ferro. Manuela Curro iz pokrajinske vlade je povedala, da je 81 ljudi preživelo brodolom, 20 pa jih je v bolnišnici. Poudarila je, da je čoln izplul iz Izmirja v vzhodni Turčiji pred tremi ali štirimi dnevi, na njem pa so bili migranti iz Afganistana, Pakistana in Somalije.

https://fonet.rs/upload//box/2023/2/26/385807/Italija_brodolom_pok_045.mp4

Enega preživelega so aretirali zaradi obtožbe tihotapljenja migrantov, je sporočila italijanska policija, je poročala Hina. Italijanska premierka Giorgia Meloni je ob izražanju globokega obžalovanja zaradi nesreče dejala, da je kaznivo pustiti na morje dvajsetmetrsko ladjo z 200 ljudmi na krovu in slabo vremensko napovedjo." Melonijeva je poudarila, da si vlada prizadeva preprečiti tovrstne incidente, in pozvala k večjemu sodelovanju med državami odhoda in izvora migrantov.

Nesreča se je zgodila nekaj dni po tem, ko je italijanski parlament sprejel nova kontroverzna pravila o reševanju migrantov, ki zavezujejo humanitarne ladje, da se po eni reševalni akciji vrnejo v pristanišče, v drugih situacijah pa ne smejo posredovati. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je menil, da je ključnega pomena ustaviti prehode morja, ki migrantom ponujajo navidezno podobo boljšega življenja v Evropi, medtem ko trgovci z ljudmi bogatijo. Italija je ena glavnih lokacij za vstop migrantov v Evropo po morju, vendar je ta pot tudi najsmrtonosnejša na svetu. Po podatkih Združenih narodov je od leta 2014 v poskusih prečkanja Sredozemskega morja umrlo ali izginilo več kot 17.000 ljudi. (Konec)