26.01.2023 ob 09:21
Deli članek
V Italiji bo deloval slovenski policijski ataše

Z leve: v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, policijski ataše Roman Čoh in Jože Senica, pomočnik generalnega direktorja policije, ki je odgovoren za koordiniranje, usmerjanje in spremljanje dela policijskih atašejev v tujini

Ljubljana (MOREL)- Za policijskega atašeja v Italiji odhaja Roman Čoh, policijski svetnik v sektorju za mednarodne policijske operacije na Generalni policijski upravi. Pred odhodom ga je včeraj sprejel v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki mu je zaželel uspešno, predvsem pa varno delo.Čoh bo štiriletni mandat kot policijski ataše opravljal na slovenskem veleposlaništvu v Rimu, z začetkom 1. februarja 2023.

Policija ima trenutno v tujino napotenih šest policijskih atašejev: v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Severni Makedoniji. Sicer so policijski atašeji v državo gostiteljico napoteni zaradi boljšega informiranja, kakovostnejšega dela notranjeorganizacijskih enot policije in notranjega ministrstva ter pridobivanja pomembnih informacij in podatkov. S širitvijo mreže policijskih atašejev in uradnikov za zvezo želimo nadaljevati in krepiti mednarodno policijsko sodelovanje, predvsem na področju priseljevanja ter boja zoper čezmejni organiziran kriminal.

Naloge policijskih atašejev izhajajo iz več predpisov ali sklenjenih mednarodnih pogodb. Policijski ataše v državi sprejema predvsem zastopa interese slovenske policije in ministrstva. Med drugim tudi spodbuja, pospešuje in krepi mednarodno policijsko sodelovanje ter ugotavlja in posreduje informacije, ki so pomembne za delo tako policije kot ministrstva. To so sporočili iz policije. (konec)