30.07.2022 ob 21:00
Deli članek
V Španiji umrla zaradi opičjih koz še ena oseba

Madrid (MOREL/FoNet) - Špansko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je za posledicami opičjih koz umrla še ena oseba, dan po registraciji prve smrti. Sta prva človeka v Evropi, ki sta umrla zaradi opičjih koz. V petek sta Brazilija in Španija poročali o prvih smrtih zaradi opičjih koz zunaj Afrike. V tem valu epidemije je v Afriki, kjer je bolezen endemična in so jo prvič odkrili leta 1970, umrlo pet ljudi, je poročala Hina.

Svetovna zdravstvena organizacija je danes sporočila, da je mogoče napovedati povečanje števila smrti zaradi opičjih koz, niso pa poudarili, da so resni zapleti zelo redki. Glede na nadaljnje širjenje opičjih koz v Evropi pričakujemo več smrti, je dejala Catherine Smallwood, ki je pri WHO pristojna za nujne primere v Evropi. Svetovna zdravstvena organizacija je prejšnji teden objavila, da je epidemija opičjih koz globalna grožnja zdravju.

Guvernerka ameriške zvezne države New York Kathy Hochul je zaradi širjenja epidemije razglasila izredne razmere, saj je bila v tej zvezni državi registrirana četrtina vseh primerov opičjih koz v ZDA. V zvezni državi New York je bilo v petek registriranih 1383 primerov opičjih koz, so objavili na spletni strani ministrstva za zdravje te zvezne države. (Konec)