14.07.2022 ob 23:20
Deli članek
Varnostni pas rešuje življenja

Ljubljana (MOREL)- Znani so rezultati nacionalne preventivne akcije Varnostni pas varuje vas. In sicer smo policisti med 4. in 10. julijem 2022 odkrili 1.902 kršitvi zaradi neuporabe varnostnih pasov oziroma zadrževalnih sistemov za otroke. Od tega je bilo na sprednjih sedežih ugotovljenih 1.747 kršitev, na zadnjih pa 155. V 667 primerih so kršitelje zgolj opozorili.

Preverjali pa so tudi pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo, pri čemer so v enem tednu odkrili 51 kršitev zaradi neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih.

Med akcijo smo policisti spodbujali k varnemu pripenjanju v vozilih, ob tem pa tudi preverjali uporabo varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih tako na sprednjih kot na zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo. Na ta način želimo zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.

Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. Marsikateri voznik, ki umre v prometni nesreči, bi preživel, če bi bil privezan. To so sporočili iz policije. (konec)