14.11.2022 ob 09:40
Deli članek
Več varnosti za voznike tovornih vozil in avtobusov

Ljubljana (MOREL)- Danes se začenja tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa. Do 31. oktobra 2022 so bili vozniki tovornih vozil udeleženi v 2.014 prometnih nesrečah. Povzročili so jih 1.285, oziroma 64 % od vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. V posledicah teh nesreč je življenje izgubilo 6 oseb, od tega pet voznikov tovornih vozil, 39 oseb je bilo hudo poškodovanih, 304 osebe pa lažje poškodovane. Agencija za varnost prometa je pred začetkom akcije na vse šole vožnje naslovila dopis s pozivom, naj kandidate za voznike, ki opravljajo usposabljanje za pridobitev vozniškega izpita C, C1, D in D1 kategorije, še posebej opozorijo na vse elemente, potrebne za njihovo varno udeležbo v prometu ter jih seznanijo s knjižico Varen prevoz tovora in novimi videovsebinami (mrtvi koti velikih vozil, dolžina zavornih poti).

Najbolj pogost vzrok pri prometnih nesrečah, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil, je v zadnjih petih letih nepravilen premik z vozilom. Na drugem mestu je nepravilna stran/smer vožnje in neustrezna varnostna razdalja. Tudi Policija pri izvajanju poostrenih nadzorov ugotavlja, da vozniki tovornih vozil in avtobusov pogosto vozijo na prekratki razdalji, kar predstavlja veliko tveganje, saj je zavorna pot pri njih še daljša, česar se morajo vozniki zavedati ves čas vožnje. To lahko privede do prometnih nesreč z naletom, ki imajo pogosto hude posledice, povzročijo veliko gospodarsko škodo in zahtevajo veliko časa za odpravo posledic. Navedeno povzroča prometne zastoje in dodatno zmanjšuje prometno varnost za ostale udeležencev prometu.
Od 10. do 16. oktobra 2022 so policisti po vsej državi nadzirali tovorni in avtobusni promet. Ustavili in kontrolirali so 7.699 voznikov, in sicer 652 voznikov avtobusov in 7.047 voznikov tovornih vozil. Pri tem so ugotovili kar 918 kršitev cestnoprometnih predpisov, med katerimi izstopajo kršitve neuporabe varnostnega pasu. Agencija voznike tovornih vozil in avtobusov opozarja, naj se vedno pripnejo z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov.

Agencija za varnost prometa posebej izpostavlja, naj vozniki upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi lastne varnosti in varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom več-desettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato naj primerno ukrepajo že ob prvih znakih zaspanosti.
Zgovoren je podatek Evropske komisije iz leta 2018, da je utrujenost dejavnik v približno 20 % nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila. Kako nevarna je utrujenost in zaspanost voznikov, je razvidno iz naslednjega:
·        Če spimo manj kot 5 ur na noč, se kar za 4,5-krat poveča verjetnost za udeležbo v prometni nesreči.
·        Če ostanemo budni več kot 24 ur, delamo podobne napake, kot če bi imeli v krvi 1,0 mg/l alkohola.
·        Z vidika zaspanosti za volanom z vožnjo ponoči do 6-krat bolj tvegamo, da bomo udeleženi v prometni nesreči.

Agencija za varnost prometa vse udeležence v cestnem prometu še dodatno poziva k upoštevanju cestnoprometnih pravil in razmer na cesti, k strpnosti in odgovorni vožnji. Opozorila gredo tudi v smeri obveznega pripenjanja z varnostnim pasom, neuporabe mobilnega telefona, doslednega zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje, načrtovanja poti in počitkov, upoštevanja cestnih razmer, voznike pa znova pozivajo, naj za volan vselej sedejo trezni ter poskrbijo za pravočasno menjavo pnevmatik, saj že jutri nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme.

To so sporočili iz Agencija za varnost  v prometu. (konec)