24.05.2023 ob 13:27
Deli članek

Kranjska Gora (MOREL)- Gorski reševalci društev GRS Kranjska Gora in GRS Bohinj so v zadnjih dveh dneh reševali tuje turiste oziroma planince, ki so se brez ustrezne zimske opreme odpravili na turo v naše gore. Pod vtisi včerajšnje hude nesreče na Mali Mojstrovki, gorski reševalci opozarjamo, da je za obisk gora še vedno nujna zimska oprema (dereze, cepin ustrezna obutev, topla oblačila, plazovni trojček), izkušnje in tudi znanje, kako opremo uporabljati in se varno gibati v gorah v zimskih razmerah.

Če spomnimo, smo že v nedeljo 21. 5. 2023, na Facebook profilu Gorske reševalne zveze Slovenije poročali, da so kranjskogorski gorski reševalci reševali dva nemška planinca, ki sta v steni Prisanka naletela na sneg. Ker nista imela ustrezne opreme, derez in cepina, niti toplih oblačil ali ustrezne obutve, sta ostala ujeta v steni. V sodelovanju z združeno GRZS - HNMP ekipo in posadko helikopterja Slovenske vojske, so ju gorski reševalci GRS Kranjska Gora varno in nepoškodovana rešili na izhodišče, na Vršič.

Že naslednji dan, v ponedeljek, 22. 5. 2023, so krajskogorski gorski reševalci ponovno prejeli poziv, da se je v severni steni Male Mojstrovke zgodila huda gorska nesreča. Eden od planincev je zdrsnil iz zelo zahtevne zavarovane planinske poti 200 metrov preko navpične stene in pristal v snegu. Bil je zelo hudo poškodovan. Verjetno gre hitremu posredovanju gorskih reševalcev GRS Kranjska Gora, posadke helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS - HNMP ekipo in pa veliki meri sreče zasluga, da je planinec, padec po nam znanih informacijah preživel. Zaplezane tuje planince, k sreči nepoškodovane, so z Rušnega Vrha v bližini Črne Prsti, reševali tudi bohinjski gorski reševalci.

Ker je nesreč tujih turistov - planincev, ki zahajajo v naše gore v večini nepripravljeni ali slabo pripravljeni in brez ustrezne opreme, vedno več, gorski reševalci prosimo in pozivamo vse ki delate v turizmu oziroma s turisti, da svoje goste opozorite na zelo zahtevne razmere v naših gorah, na uporabo ustrezne opreme ali jim svetujete najem gorskih vodnikov. Poskrbimo, da jim bo obisk naše prelepe Slovenije ostal v lepem spominu, brez poškodb, bolečin ali celo tragičnih dogodkov. To je sporočila Katarina Janjič. (konec)