02.12.2023 ob 17:25
Deli članek
Zima prihaja in s tem so tudi težave

Berlin (MOREL/FoNet) - Na jugu Nemčije, v delih Avstrije, Švice in Češke ter na Škotskem je močno sneženje povzročilo prometni kaos in druge težave, je danes poročal Deutsche Welle. Portal nemškega javnega servisa ARD je poročal, da je München popolnoma obstal - v bavarski prestolnici trenutno ni javnega prevoza - ne delujejo ne podzemna železnica, ne avtobusi ne tramvaji.

https://fonet.rs/upload/media/2023/12/2/7521675/eu_Sneg_Kolaps_Pokr_051.mp4

Münchensko letališče je sporočilo, da je prekinilo lete do nedelje do 6. ure zjutraj. Nürnberško letališče je prevzelo posamezne lete, vendar nima več zmogljivosti. V Frankfurt je letelo okoli 20 letal, večinoma na dolgih letih, ki naj bi pristala v Münchnu. Delovanje je začasno prekinilo tudi letališče v Memmingenu. Trenutno je železniški promet blokiran v skoraj vsej Bavarski: vlaki ne morejo doseči glavne železniške postaje v Münchnu. V Ulmu in Münchnu so morali potniki prenočiti na vlakih.

Na cestah na južnem Bavarskem so se zgodile številne nesreče, večinoma le z materialno škodo. Na avtocestah so se oblikovale dolge kolone. Ponoči je v gorah marsikje v Švici in zahodni Avstriji zapadlo okoli 50 centimetrov snega. V nekaterih delih Avstrije in Švice velja druga najvišja stopnja opozorila pred snežnimi plazovi. Na avstrijskem Tirolskem so bile težave s cestnim in železniškim prometom. Poleg tega je ponekod prišlo do izpada električne energije, ker so drevesa padla na daljnovode. Obilno sneženje je na Češkem povzročilo težave v prometu in izpade električne energije. Britanski meteorološki urad je izdal opozorila o ledu in snegu za dele Škotske, pa tudi za celotno vzhodno obalo Anglije in jugozahodno Anglijo. Letališče v škotskem mestu Glasgow je bilo zaradi nepričakovano močnega sneženja začasno zaprto. (konec)