08.06.2021 ob 21:16
Deli članek
Andrej Rozman – Roza in Alenka Sottler Levstikova nagrajenca za življenjsko delo

Ljubljana, (MOREL) – Levstikovo nagrado za življenjsko delo za izvirno leposlovje je letos prejel pesnik in pisatelj Andrej Rozman – Roza. To najstarejšo povojno založniško nagrado, ki jo podeljuje založba Mladinska knjiga od leta 1949 je za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije prejela ilustratorka Alenka Sottler. Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo 2021 je prejel pesnik Blaž Lukan za knjigo Fantek in punčka, ki jo je ilustrirala Ana Zavadlav, Levstikovo nagrado za izvirne ilustracije 2021 pa je dobila ilustratorka Ana Zavadlav za ilustracije v knjigi Obisk avtorice Gaje Kos.

Levstikova nagrada je namenjena slovenskim pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za izvirna leposlovna dela in izvirne knjižne ilustracije za otroke in mladino, ki so bili po mnenju strokovnih žirij najboljši dosežki v preteklih dveh letih in so izšli pri založbi Mladinska knjiga. Letošnja Levstikova nagrajenca za življenjsko delo Andrej Rozman – Roza in Alenka Sottler sta danes dobili tudi simbolično obeležje - plošči s svojim imenom pod arkadami pred ljubljansko knjigarno Mladinske knjige Konzorcij.

Pesnik in pisatelj, pa tudi dramatik, prevajalec, režiser in igralec Andrej Rozman – Roza (66) je eden najboljših in najizvirnejših sodobnih ustvarjalcev za otroke in odrasle pri nas, so zapisali v utemeljitvi Levstikove nagrade za življenjsko delo. »Tako je samosvoj in živ, rahločuten in zabaven, inovativen in poglobljen, močan in nežen, da verjetno ni človeka v Sloveniji, ki se ga njegova dela ne bi dotaknila. Rad ima slovenski jezik, rad se z jim igra in ga ohranja živega,« je izpostavila žirija, ki ji je predsedoval glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj.

Akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler (63) ustvarja za otroke, mladino in odrasle, od klasičnih in sodobnih pravljic do poezije in naslovnic ter družbeno odzivnih del. Kot poudarjajo v utemeljitvi Alenka Sottler v dialogu med besedo in ilustracijo venomer išče način, kako na njunem presečišču ustvariti novo celostno umetnino. S svojim analitičnim pristopom in mojstrsko likovno dovršenostjo se ne posveča le klasičnim tehnikam, kot je denimo tempera, marveč tudi izumljanju in uporabi inovativnih likovnih tehnik, kot so praskanka, izrezanka, odtisi…

Pesniška zbirka Fantek in punčka letošnjega nagrajenca za izvirno leposlovno delo 2021 pesnika Blaža Lukana je po utemeljitvi žirije spomenik, je družina pesmi, v katerih je ujeto leto nekih življenj. Nekatere so napisane v prostem verzu, druge v rimani formi, pri čemer rime in jezik ves čas ostajajo izvirni, sveži. Drobni lirični utrinki se prepletajo s konkretnimi podobami, dejansko prehaja v abstraktno. Vseskozi sta prisotna igrivost in humor: pesmi so duhovite, domislice izvirne, je med drugim, poudarjano v utemeljitvi žirije.

Ilustratorka Nana Zavadlav je prejela Levstikovo nagrado za izvirne ilustracije v slikanici Obisk Gaje Kos. Slikanica je po utemeljitvi nagrade čudovito barvna, oblikovno sočna in besedno igriva. Je celovito zasnovana, umetniško dovršena in jo je – kot vse dobre slikanice – vedno znova možno brati tudi le skozi ilustracije. Ilustratorka v izvirnem likovnem slogu in tehniki ustvari izjemne, presenetljive, kompleksne in premišljene kompozicije, v katere z veseljem vstopimo. Bralca preseneča s polno detajli, ki ga vabijo, da jih odkriva stran za stranjo. S tem besedilo nadgradi in ustvari čvrsto dovršeno slikanico, je še, med drugim, ocenila žirija. (Konec)zz