25.09.2020 ob 09:56
Deli članek
Gejm na Kolpi

Ljubljana, 25. september 2020 (MOREL)- V okviru projekta ZA KOLPO BREZ OGRAJ bodo v nedeljo, 27. septembra, ob 17.00 v Kampu Lovšin pri Metliki odigrali predstavo GEJM, ki se poglablja v migrantsko problematiko. Gejm govori o tem, kaj se ljudem, ki bežijo pred vojno, preganjanjem in revščino, dogaja po vstopu v EU, na naših mejah, na Kolpi.
»Lokalni oblastniki na migracije gledajo predvsem z vidika varnosti – nočejo, da bi imeli občani z migranti kakšne neprijetne izkušnje, saj bi  politično ceno za to plačali prav oni. Poleg tega pa so migracije zanje tudi priložnost za zaslužek, saj so sicer pozabljene občine v času migracijske histerije deležne več pozornosti državnih oblasti. Ob vsem tem pa zanemarjajo drugi vidik mejnega režima: da se ljudem na begu v njihovih občinah dogajajo nepopisni zločini in da jih tam vse več umira. Poleg tega so s postavitvijo ograj in militarizacijo meje močno škodili tudi svojemu lastnemu okolju. Predstava Gejm osvetljuje prav ta vidika, in ne smemo jim pustiti, da nanju pozabijo. 
Iz izjav državnih oblastnikov je razvidno, da sami ne poznajo dejanskega stanja na terenu, še toliko manj pa o tem ve širša javnost. Zdi se, da se večina v Sloveniji ne zaveda velikanske človeške cene, ki jo imajo protimigracijski ukrepi. Ljudje mislijo, da je »varovanje meje« nekakšno nevtralno delovanje policijskih strokovnjakov, ne pa mreža koncentracijskih taborišč in sistem načrtnega mučenja. Zato je pomembno, da s tem soočimo javnost in da se politiki zavedo, pri kakšnih zločinih sodelujejo.
Vsi imamo možnost delovati v svojem kraju – opozarjati lokalne oblasti, nasprotovati represivnim ukrepom in posegom v okolje (v nekaterih vaseh so tako preprečili postavitev ograj), organizirati solidarnostne akcije in ozaveščati sokrajane. Le tako lahko ustavimo nenehen cikel ustrahovanja, v katerega so nas potisnili. Današnji sistem množičnih izgonov beguncev bo ostal temen madež v zgodovini države in pomembno je, da se začnemo kar se da glasno pogovarjati o tem,« pravi aktivist N'Toko o trenutnem stanju vodenja migrantske politike.
Dogodek je apel vladi, naj odstrani žico in ograje ter ustavi nasilje na meji, javna sredstva pa raje nameni varovanju narave ter naložbam v lokalno infrastrukturo in regionalni razvoj. Če bo deževalo, predstava odpade, so sporočili organizatorji. (konec)