06.01.2022 ob 22:20
Deli članek
Koledar prireditev Španskih borcev za mesec januar 2022

Poljub

12. in 13 januar ob 20:00 / Ples in gledališče

„A kiss is still a kiss,“ pravi znani napev. A poljub le ni samo poljub. Je telesno dejanje, ki pomeni več kot dotikanje ustnic. Prvi poljub, poljub slovesa, francoski poljub, poljub izdaje ali poljub politične sprave. Poljub življenja in smrti. Poljubljamo, ker ljubimo, poljubljamo, ker moramo. Na odru Tomaž in kontrabas. Pod odrom, Kristina in Loup. Prazni sedeži avditorija postanejo teren za slike in prizore, medtem ko dva performeja iščeta pravi trenutek in prostor, za izjemni poljubljajoči dogodek.

 

Plesno-virtualni konec tedna v Španskih borcih

14. in 15 januar 2022

Fabien Prioville: PRIVID TRENUTKA

14. januar ob 18:30 in 20:00 in 15. januar ob 17:30 / Ples in gledališče

V petek, 14. januarja in soboto, 15. januarja Zavod EN-KNAP v okviru programov Oder360 in UVOZ-IZVOZ gosti mednarodno priznanega plesnega ustvarjalca Fabiena Priovillea z njegovo produkcijo PRIVID TRENUTKA, ki gledalca popelje na potovanje po edinstveni plesno-virtualni resničnosti. Fabien Prioville, dolgoletni sodelavec kultne Pine Bausch in kanadske skupine La La La Human Steps, ponovno navdušuje s svojo prepoznavno in močno avtorsko poetiko ter skupaj s plesalci svoje plesne skupine v kombinaciji plesalcev Pine Bauch ustvarja edinstven vpogled v vzporedno realnost. Instalaciji sledi pogovor z ustvarjalcem.

 

Zagotovite si svojo vstopnico pravočasno. Mesta so omejena na 20 obiskovalcev na ponovitev!

PREMIERNO

EN-KNAP Group: TRIPLET (Odvečni)

15. januar ob 19:00 / Ples in gledališče

V soboto, 15. januarja vas vabimo vas na premiero družabnega dogodka TRIPLET, ki je preplet predstave v živo, moderiranega pogovora in druženja občinstva z ustvarjalci ter izkušnje ogleda delov predstave na VR očalih, posnete iz središča odra. Vabimo vas, da si ogledate plesno predstavo v živo, se zbližate z ustvarjalci predstave, sodelujete v pogovoru, uživate v privilegiranem pogledu in postanete sami svoj režiser v 360° okolju ter si ustvarite lastno dolžino večera.

 

Tokratni TRIPLET se predstavlja s plesno produkcijo skupine EN-KNAP Group, ODVEČNI, ki je bila ustvarjena v času zaprtja gledališč in sloni na eseju Odvečni človek Ilije Trojanowa. Na odru bo ob plesalcih EN-KNAP Group nastopil Tomaž Grom z glasbo v živo. Tema predstave ponuja odličen vpogled v umetniško ustvarjanje na področju uprizoritvenih umetnosti ter hkrati predstavlja idealno izhodišče za nadaljnjo razpravo o času, v katerem živimo in nepredvidenih situacijah, v katerih smo se znašli. Po predstavi se bomo pogovarjali s filozofom Stojanom Pelkom, koreografom in umetniškim vodjem Zavoda EN-KNAP Iztokom Kovečam in plesalci plesne skupine EN-KNAP Group.

PREDPREMIERA

Mattia Cason in EN-KNAP Group: ETIOPIJKE

26. januar ob 19:00 / Ples in gledališče

Vabljeni na predpremiero predstave ETIOPIJKE, ki je prva celovečerna avtorska predstava koreografa in plesalca Mattie Casona in bo na sporedu 26. in 27. januarja ob 19:00 v Centru kulture Španski borci. Predstava je osvojila glavno nagrado PREMIO SCENARIO 2021, ki jo vsako leto podeljuje L’Associazione Scenario in se bo po ljubljanski predpremieri v Italiji prvič predstavila v Milanu ter nato nadaljevala pot po številnih italijanskih odrih.

Predstava ETIOPIJKE, prvi del trilogije o Aleksandru Velikem, je klic k bolj enotni Evropi, k bolj afroazijski in bolj združeni Evropi. Predstava se osredotoča na začetek Aleksandrovih pustolovščin, na njegovo izkrcanje v Aziji in na spopad z grškim poveljnikom plačancev, Memnonom z Rodosa. Mattia Cason za raziskovanje aktualne tematike uporablja tako ples kot video. Ples prinaša v delo dramaturški lok, saj prikazuje Aleksandrovo življenje, njegove dogodivščine in srečanja, medtem ko video povezuje starodavno pripoved z zgodbami današnjih beguncev, njihovimi osebnimi zgodbami, težavami in željami.

Ali Aleksander Veliki zapušča Makedonijo in odhaja v neznano ali se v resnici vrača tja, kamor sam čuti, da najbolj pripada? In še pomembneje: ali novodobni begunci zgolj bežijo pred vojnami in preganjanjem ali pa se kot tudiAleksandrovi vojaki po bitki pri Idaspu šele vračajo domov? (konec)