18.08.2021 ob 20:03
Deli članek

Ljubljana, (MOREL) - Razkošje brezbrižne počitniške sproščenosti se že približuje koncu, na obzorju pa so že pisane dogodivščine junakinj in junakov zgodb za vse otroške knjižne molje, ki komaj čakajo, da bodo prebrane. Pri založniški hiši Mladinska knjiga so danes novinarjem predstavili sveženj zanimivosti in se odločili za osvežitev spomina na legendarno zgodbo Kajetana Koviča Medvedja mamica iz knjige Moj prijatelj Piki Jakob z ilustracijami Jelke Reichman. Andreja Borin je napisala, Peter Škerl pa prispeval čudovite risbe za pesmi pod naslovom Drevo in ptica. Napeta knjiga Tronci je delo pisateljice Nataše Konc Lorenzutti in ilustratorke Ane Zavadlav. Kdo se je krtku pokakal na glavo? se sprašujeta pisatelj Werner Holzwarth in slikar Wolf Erlbruch. Prikupno slikanico Polž na potepu na kitovem repu sta ustvarila pisateljica Julia Donaldson in ilustrator Axel Scheffler. Marsikateri odrasli se bodo prepoznali v obnašanju junakov Davida Walliamsa, nastopajočih v knjigi Vsi ti brezupno obupni starši, ki jih je v čudovitih barvah ilustriral Tony Ross.

Zgodba Moj prijatelj Piki Jakob, ki sta jo pred skoraj petdesetimi leti ustvarila pesnik in pisatelj Kajetan Kovič in ilustratorka Jelka Reichman je postala že legenda, kajti ni otroka v Sloveniji, ki ni odraščal s plišastim medvedkom. Zdaj je pred nami ena od skupno 22 zgodb iz te knjige, in sicer Moj prijatelj Piki Jakob - Medvedja mamica, ki je zaživela v slikanici z novimi podobami priljubljene ilustratorke Jelke Reichman. »S to slikanico se poklanjamo Kajetanu Koviču – 21. oktobra bo 90. obletnica njegovega rojstva, prihodnje leto pa bomo praznovali 50. letnico prvega izida knjige Moj prijatelj Piki Jakob«, je povedala urednica otroškega leposlovja Irena Matko Lukan. Ilustratorka Reichman pa ob tem dodaja, da je Medvedja mamica z novimi podobami zaživela v povsem novi slikanici. Izjemno izbrušeno umetniško delo bo v svet igre in lepote povabilo tako otroke kot njihove odrasle.

Kot pravi urednica Irena Matko Lukan v Mladinski knjigi posebno pozornost posvečajo izvirnemu leposlovju in so tokrat v zbirki Velike slikanice izdali delo Andreje Borin z naslovom Drevo in ptica. Pesmi za otroke so jezikovno izbrušene, večplastne ter polne močnih podob, ki jih je vrhunsko upodobil eden najboljših slovenskih ilustratorjev, Peter Škerl. Po besedah Škerla so se ga pesmi zelo dotaknile, le-te pa nagovarjajo majhne otroke in odpirajo vrata v svet poezije, domišljije in občutij. Likovna urednica Tanja Komadina je ob tem poudarila, da je v slikanici likovno čudovit barvni svet, ki te objame in popelje v različna občutenja.

Napeto knjigo o ljubečem družinskem življenju, nesoglasjih med sošolcih in prijateljstvu z naslovom Tronci, ki jo je napisala Nataša Konc Lorenzutti je namenjena nekoliko mlajšim otrokom. Pisateljica Konc Lorenzutti in ilustratorka Ana Zavadlav pa se z veliko senzibilnostjo in humorja dotakneta vsakdanjega življenja otrok in njihovih odraslih. Tronci je dokaj nenavadno ime izmišljenega prijatelja glavnega junaka Izidorja. Kot je na novinarski konferenci povedala pisateljica si je ime Tronci za otroka, ki prihaja, zaželel, eden od njenih potomcev. V knjigi je vrsta domislic, vsako poglavje je monolog, saj Izidor po telefonu pripoveduje svojemu prijatelju Tronciju, kaj se v družini, šoli in med prijatelji dogaja.

Bralci bodo s prikupno slikanico Polž na potepu na kitovem repu, ki jo je ustvaril tandem Julija Donaldson in Axel Scheffler, dobili tudi DVD z animiranim filmom, sinhroniziranim v slovenščino. Slikanico je prepesnil Milan Dekleva, ki pojasnjuje, da se vse začne z radovednostjo, pri polžih pa se že ve, da počasi prideš daleč. Odlika te slikanice, tako kot drugih, ki jih ustvarjata omenjena avtorja, je, da otroke na zabaven način poučuje. Avtorja priljubljenih slikanic Zverjasec, Zverjašček in Bi se gnetli na tej metli? in druge, se tokrat predstavljata z zgodbico o nepričakovanem junaku in tem, da svet ni samo poln nevarnosti, ampak tudi čudežev in prijateljev. Polž junak si želi videti svet in ker zna s svojim nemirnim stopalom čudovito pisati, njegovo prošnjo za štop opazi kit, ki ga odpelje na pot okoli sveta…

V slovenskem jeziku bomo lahko odslej brali zabavno slikaniško klasiko nemškega avtorja Wernerja Holzwartha in Andersenovega nagrajenca za ilustracije Wolfa Erlbrucha Kdo se je krtku pokakal na glavo. Zabavno slikanico sta avtorja ustvarila leta 1989 in doslej je bila prodana v treh milijonih izvodov. Ko je Krtek nekega dne pokukal iz zemlje, je na njegovi glavi pristalo nekaj zaobljenega in rjavega, podobnega klobasi… Krtek se je podal na detektivski lov v iskanju storilca, ki se mu je pokakal na glavo. Slikanico je odlično prevedla Urška P. Černe.

V prevodu Nine Dekleva je v slovenskem jeziku izšla že petnajsta knjiga priljubljenega pisatelja Davida Walliamsa. Tokrat so glavni junaki starši, knjiga, ki jo je ilustriral Tony Ross, nosi naslov Vsi ti brezupno obupni starši. Do zdaj so naši bralci spoznali Walliamsove Obupno obupne otroke, seznanili so se s celo Obupno obupnimi učitelji, zdaj bodo, kot obljublja avtor, počili od smeha ob Obupno obupnih starših. (konec)zz