20.11.2021 ob 22:51
Deli članek
Ritorni / Vračanja: Čas vojne, čas miru

Trst (MOREL)-  Slovenski klub je predstavil. projekt RITORNI / VRAČANJA: Čas vojne, čas miru, sklop kulturnih dogodkov, ki bodo občinstvu v Trstu, Gorici in Vidmu ponudili stik s sodobno kulturno produkcije Republike Slovenije. Projekt predvideva literarna srečanja, filmske projekcije in fotografsko razstavo, financirata ga Avtonomna dežela Furlanija - Julijska krajina in Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Pri projektu sodelujejo številni partnerji – Bonawentura, gledališče Miela, S/Paesati - Raz/seljeni, Trieste Film Festival, èStoria, galerija Fotografija v Ljubljani, Delo, SKGZ, ZSKD, Kinoatelje, Društvo slovenskih pisateljev, Slovenski Filmski Center ...

Prvi dogodek bo na sporedu v sredo, 24. novembra, ko bomo ob 18. uri v gledališču Miela v Trstu odprli razstavo Čakamo zaman. Projekt fotografinje Mete Krese dokumentira zgodbe vdov iz Srebrenice, ki so se v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja zatekle v bolj ali manj od mest odrezane begunske centre. Številne vdove, njihovi otroci, zdaj tudi vnuki tudi po 25 letih še vedno živijo v njih. Z vsemi travmami, ki jih prinese vojna in ki jih ne odnese mir. Razstava obiskovalcem zastavlja tudi vprašanja o drugih današnjih beguncih, tistih več kot 80 milijonih razseljenih ljudeh – golih številkah brez imen.

Dogodek v Mieli, ki ga bodo sooblikovali Meta Krese, Marija Mitrović in Jošt Franko, bo tudi priložnost za poklon tržaškemu pisatelju Marku Sosiču (1958-2021), ki je bil intimno navezan na Bosno. Predstavljena bo njegova kratka zgodba Do zadnjega imena - Fino all’ultimo nome, ki jo je v novi dvojezični izdaji in prevodu Darje Betocchi izdal Slovenski klub.

Katalog razstave Čakamo zaman in knjiga Do zadnjega imena bosta občinstvu na voljo v zameno za prostovoljne prispevke, ki jih bomo v celoti namenili organizaciji Snage žene, ki se ukvarja z ženskami iz Srebrenice (http://snagazene.org/).

30. novembra ob 18.00 bo v Kulturnem domu v Trstu (Ulica Petronio 4) literarni dogodek z večkrat nagrajenim pisateljem Goranom Vojnovićem, ki bo predstavil svoj najnovejši roman Đorđić se vrača (Beletrina, 2021). To bo tudi priložnost za pogovor o njegovem filmskem ustvarjanju in bodočih načrtih. Srečanje (ki bo potekalo v slovenskem jeziku) nastaja v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem in Forumom Tomizza.

Vojnović bo protagonist tudi drugih dogodkov v sklopu projekta RITORNI / VRAČANJA: Čas vojne, čas miru. 6. decembra ob 20.30 v Kinemaxu v Gorici in 14. decembra ob 20.30 v kinu Ariston v Trstu bo na sporedu projekcija njegovega celovečernega filma Nekoč so bili ljudje (Slovenija, 2020, produkcija Armedia, 89 min, slovenščina, italijanski nadnapisi). Zgodbo migrantov na italijansko-slovenski meji je navdihnil gledališki tekst Mele e negri Tommasa Santija. Filmski niz prirejamo v sodelovanju s Kinoateljem iz Gorice. Trailer filma: https://www.youtube.com/watch?v=nNfxRODBcuI&ab_channel=ArsmediaSI

Za obisk dogodkov je obvezno covidno potrdilo.

PROTAGONISTI PROJEKTA RITORNI / VRAČANJA:

Meta Krese je novinarka in fotografinja, ki piše za slovenske in tuje časopise in revije. Njeni številni prispevki, večinoma na družbeno tematiko, pripovedujejo o Sloveniji in bolj oddaljenih krajih, zadnja leta pa vse bolj tudi o manj oddaljenih balkanskih državah. Najpogosteje se vrača v Bosno in Hercegovino. Sodelovala je z raznimi humanitarnimi organizacijami. Pripravila je nekaj samostojnih razstav in sodelovala na več skupinskih razstavah. 

Društvo novinarjev Slovenije ji je leta 2006 podelilo nagrado za izstopajoče novinarske dosežke. Je dobitnica evropske novinarske nagrade Pisanje za CEE 2011, leta 2015 in 2019 pa je prejela štipendijo Pulitzerjevega centra za krizno poročanje. www.metakrese.si

Goran Vojnović (Ljubljana, 1981) je pisatelj, režiser in kolumnist. Med najbolj popularnimi in največkrat nagrajenimi slovenskimi pisatelji, je za romane Čefurji Raus!, Jugoslavija, moja dežela in Figa prejel nagrado kresnik za roman leta.

O svojem filmu Nekoč so bili ljudje (2020) Vojnovič pravi, da postaja z vsakim dnem bolj aktualen: pa ne zato, ker bi bil danes v Evropi problem beguncev in migracij večji kot pred leti, temveč zato, ker smo mi vse manj človeški. Slovensko-italijansko koprodukcijo je navdihnil gledališki tekst Mele e negri scenarista in režiserja Tommasa Santija. Film je posnet na več lokacijah v Sloveniji in v očarljivem starem delu mestnega jedra Gorice, v Raštelu.

Slovenski klub je društvo, ki deluje v tržaškem mestnem središču že skoraj 60 let. V teh desetletjih je skušal biti kraj soočanja in razmisleka o aktualnih temah, s posebno pozornostjo do promocije slovenske kulture in umetnosti. Slovenski klub si prizadeva za večjo vidljivost slovenske narodne skupnosti v tržaškem mestnem središču. Leta 2016 je v sklopu projekta ND110 postavil stalno razstavo v vhodni avli Narodnega doma v Trstu (www.narodnidom.eu). Istega leta je bil pobudnik antološkega poklona tržaškemu fotografu Mariu Magajni