15.09.2021 ob 21:06
Deli članek
Rupel bo pametoval založnikom

Bled (MOREL)-  Letošnji, 18. Kongres slovenskih založnikov bo potekal jutri v hotelu Park na Bledu. Program sestavljajo štirje sklopi, ki pokrivajo najbolj aktualne teme iz založništva in knjigotrštva ter pomembne novosti na področju upravljanja z avtorskimi pravicami v luči novih tehnologij in evropskih uredb.

Nosilna misel letošnjega kongresa je nenavadna enačba branje = zdravje. Enačbo bodo pomagali razreševati domači in tuji strokovnjaki, med njimi nizozemski profesor Adriaan van der Weel in slovenski raziskovalec Jaka Gerčar, ki bosta predstavila zamisel »indeksa bralnega zdravja«, zasnovanega po zgledu razvpitega »indeksa splošne sreče«, Vlasta Zabukovec in Ljubica Marjanovič Umek pa bosta s Carmen L. Oven spregovorili o domačih izkušnjah in dognanjih stroke, od biblioterapije do vplivov skupnega branja odraslih in otrok. Saša Ogrizek iz mestne občine Ljubljana bo predstavila izkušnje z zanimivo domačo prakso.

V nadaljevanju bodo pogledali stanje založništva doma in po svetu. Ozrli se bodo po številkah, ki so zaznamovale knjižno produkcijo v preteklem letu in  jih bo predstavila Damijana Kisovec iz Narodne in univerzitetne knjižnice, udeležence pa bo nagovorila  tudi predsednica evropske zveze založnikov, Anne Bergman, ki se bo dotaknila nekaterih novosti na področju upravljanja z avtorskimi pravicami.  Miha Kovač bo predstavil spremembe na evropskem knjižnem trgu v zadnjih dveh letih. Slavko Pregl se bo z Rudijem Zamanom in Luko Novakom iz kolektivne organizacije SAZOR pogovarjal o novostih na področju kolektivnega upravljanja z avtorskimi pravicami, Katarina Černe iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije pa bo osvetlila tudi uporabo Marakeške deklaracije v praksi.

Osrednji sklop bo namenjen aktualnim mednarodnim temam, slovenskim založnikom na mednarodnih sejmih, v luči dveh prihajajočih častnih gostovanj na knjižnih sejmih v Bologni in v Frankfurtu. Razvoj in aktivnosti pri projektu Bologna bo predstavila Katja Stergar iz Javne agencije za knjigo. Direktor Javne agencije za knjigo RS  Dimitrij Rupel bo predstavil vizijo in program Slovenije v Frankfurtu, na zaključni okrogli mizi, ki jo bo vodila Ksenija Horvat, pa bodo izmenjali mnenja slovenski založniki.

V sklepnem delu se bodo posvetili izzivom novih knjižnih form v svetu, ki ga upravljajo zasloni. Na pogovoru, ki ga bo povezoval Lenart J. Kučić, se bodo s poznavalcema Markom Hercogom in Marjanom Povšetom posvetili zvočnim knjigam v času pretočnih vsebin, Carlo Carrenho iz globalnega podjetja Streetlib pa bo na podlagi švedske izkušnje spregovoril o prihodnosti digitalnih knjižnih form. To je sporočila Valentina Smej Novak, Društvo slovenskih založnikov. (konec)