05.11.2021 ob 20:52
Deli članek

Ljubljana (MOREL) - Živimo v diktaturi demokratično izvoljenih zmagovalcev, dejstvo je na katero zelo prepričljivo opozarja publicist in pravnik kriminolog-penolog Dragan Petrovec v danes predstavljeni knjigi Stopinje upora. Brežiška založniška hiša Primus je zbrala Petrovčeve kolumne, objavljane na straneh ljubljanskega časopisa Dnevnik v obdobju 2015 – 2021, urednik Žiga Valetič pa jih je razvrstil po aktualnosti v sedem sklopov in v knjižni obliki zaščitil pred neizogibno usodo kratkotrajne življenjske dobe kolumne/eseja v dnevnem časopisu.

V današnjem pogovoru z Žigo Valetičem je Petrovec na tiskovni konferenci poudaril, da nam trenutno manjka poguma za upor, ki pa mora biti varen in nenasilen. Veliko možnosti za upor obstaja in jih ne izkoriščamo, ker nam zmanjka poguma in se kaže skrb za lastno korist, kar danes vidimo v parlamentu. Že sam naslov knjige Stopinje upora označuje po kateri poti bi bilo dobro, da bi krenili, kajti takih razmer v katerih danes živimo še ni bilo. Zadnji politični proces je bil leta 1974/75, je še dejal avtor knjige in dodal, da bi to lahko označili za zlorabo prava, ki pa niti približno ni taka, kot je danes. Kot je zapisal v knjigi »upor je v tem času najbolj državotvorno dejanje. Upor kulture. Upor znanosti. Upor vsakogar, ki želi drugačno družbo, družbo brez zastraševanja, družbo, ki ne temelji na nacizmu sorodnih idejah. Vendar upor na dovoljen način. Teh načinov je mnogo, veliko več, kot si predstavljamo. Potrebno je nekaj domišljije in precej poguma. Priložnosti za dokazovanje obojega pa nikakor ne zmanjka«, je še zapisal Petrovec.

Kolumne Dragana Petrovca so raznolike, saj govorijo o stiskah ljudi, brezdomcih, zgodovini ipd., in so v knjigi pregledno razvrščene v sedem vsebinskih sklopov: Človeško na tnalu, Stranpota demokracije, Pravica za prakso, Nacionalizem kot domoljubje, (Pol)preteklost zdaj, Ad personam in Prvoosebno. Kot so knjigi na pot zapisali v založbi Primus so »strogo gledano Stopinje upora kolumne, toda nekateri posamezniki imajo publicistični dar, ki presega zgolj dnevnopolitično mnenjsko pisanje. Besedila Dragana Petrovca, ki so v veliki večini nastala za časopis Dnevnik, pogosto mejijo na eseje, četudi v nekoliko krajši formi. Privržene bralke in bralce si avtor nabira z globinskim pristopom, ki temeljno človečnost – vključno s humorjem – spaja z eruditskim poznavanjem kaznovalnih sistemov, polpretekle zgodovine ter s hitrim odzivom na najbolj pereča vprašanja, ki jih pred nas postavlja demokracija. Pri tem je brezkompromisen, zastavlja vso svojo strokovnost ter integriteto, prvotni hiter odziv pa se s časovno odmaknjenostjo kaže tudi za precej natančnega, kar tovrstnemu pisanju prinaša vrednost, ki je trajna,« so še zapisali v Primusu. Avtor v uvodni besedi poudarja, da se izbrane kolumne posvečajo pojavom in dogodkom, ki kličejo po uporu. Tudi z dovoljenimi oblikami upora se lahko dosežejo spremembe. Zato nikjer ni najti v besedilih pozivanja k revoluciji. Potrebna pa sta predvsem pogum in doslednost. (konec)zz