01.11.2015 ob 13:58
Deli članek
Slovenija: Pred vrati je premiera krstne bralne uprizoritve Varni Mihe Mazzinija v režiji Renate Vidič

bralne uprizoritve Vice Franja Frančiča v režiji Renate Vidič

Ljubljana, 1. november 2015 (MOREL)- Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana po vzpostavitvi platforme Nova branja v sezoni 2014/15, v okviru katere je nastalo pet bralnih uprizoritev: po kultnem Kozakovem delu Kongres v režiji Jaše Kocelija in po štirih novih slovenskih dramskih besedili Možè, arhivist Kristijana Mucka v režiji Jake Andreja Vojevca, Panj Tjaše Mislej v režiji Eve Nine Lampič, Vice Franja Frančiča v režiji Renate Vidič in Tarzan avtorja rokgreja v režiji Daniela Daya Škufce, nadaljuje tudi v sezoni 2015/16. Prva premiera letošnjih Novih branj bo krstna uprizoritev dramskega besedila Varni priznanega pisatelja, kolumnista, scenarista in režiserja Mihe Mazzinija v režiji Renate Vidič, ki se je občinstvu Drame nedavno predstavila tudi s krstno uprizoritvijo Möderndorferjeve Evrope na velikem odru SNG Drama Ljubljana. Premiera bo v torek, 3. novembra, ob 20.00 v Mali drami, edina ponovitev v sezoni pa v sredo, 4. novembra, ob 20.00. Po obeh predstavah Varnih bo v Mali drami tudi pogovor z ustvarjalci, ki ga bo vodila dramaturginja Eva Kraševec.
Najnovejša Mazzinijeva igra s pomenljivim naslovom Varni s spretno uporabo znanstveno-fantastičnega žanra spregovori o sodobni družbi in njeni paranoidni potrebi po varovanju. Ta gre tako daleč, da življenja dramskih oseb v Varnih dejansko nadzorujejo računalniki, pristen medčloveški stik pa je zaradi negotovosti potisnjen na margino in je zaradi svoje "nevarnosti" celo nezaželjen. Ona in On v Varnih si želita otroka, zato kot preizkušnjo dobita androida, ki ju sooča z realnimi potrebami otroka. Šele če prestaneta preskus, se lahko odločita za pravega otroka. Svet Varnih bi lahko bil svet prihodnosti, vendar je zaradi mnogih asociacij na strahove posameznikov srhljivo današnji. V Varnih igrajo Alojz Svete, Silva Čušin, Klemen Janežič, Vojko Zidar, Jurij Zrnec, Barbara Žefran, Marko Okorn, Saša Mihelčič in Veronika Drolc.
Branje je v gledališču ena osnovnih dejavnosti, ki pa jo le redko delimo z javnostjo. Nova branja predstavljajo niz bralnih uprizoritev, ki želijo približati dramska dela kar najširšemu krogu obiskovalcev gledališča. Prek Novih branj pa se z bralnimi uprizoritvami predstavljajo ali na novo prebirajo vrste domačih besedil. Kot pravi Igor Samobor, ravnatelj SNG Drama Ljubljana: »Nova branja predstavljajo način raziskovanja slovenskega pisanja. Ena od pomembnih nalog Drame kot institucije javnega pomena je tudi skrb za slovenski izraz v gledališču, tudi skozi bralne uprizoritve.« Javno branje bo tako tudi svojevrsten (tudi scensko-kostumsko-gibalni) preizkus besedil, ki bi jih v prihodnjih sezonah radi uvrstili na redni program. Tovrstna branja izražajo povezave med gledališčem, svojimi izrazi in pisci besedil, obenem pa pozdravljajo nova videnja, pristope do performativnih sredstev gledališča. Komedija o človeških in živalskih nraveh Tarzan avtorja rokgreja v režiji Eve Nine Lampič bo tako letos uprizorjeno v okviru glavnega programa Male drame.
V nadaljevanju sezone 2015/16 se bodo v okviru Novih branj v Mali drami poleg Varnih Mihe Mazzinija zvrstile še bralne uprizoritve dramskih besedil: Hlod na avtocesti (2014) Ize Strehar, Figaro se ženi (1994) Emila Filipčiča, Dvigalo (2007) Petra Semoliča in Cesar Janez (1953) Stanka Majcna. To so sporočili iz Drame. (konec)