22.09.2015 ob 20:51
Deli članek

 

Ljubljana, 22. september 2015 (MOREL)– V soboto, 26. septembra, ob 20.00 bo na velikem odru premiera krstne uprizoritve komedije Evropa Vinka Möderndorferja v režiji Renate Vidič. Uprizoritev se sooča z neprijaznostjo in hladom postsocializma oz. t. i. neoliberalnega kapitalizma, v katerem živimo. Govori tudi o dehumanizaciji Evrope, ki že nekaj časa doživlja propad velike evropske ideje, kar se kaže tudi na področju begunskih priseljevanj. V uprizoritvi igrajo Aljaž Jovanović kot Maks, Janez Škof  kot Gazda – Župan, Gregor Baković kot Stanko – Gostilničar, Vojko Zidar kot Cestar, Gorazd Logar kot Filozof – Župnik, Maša Derganc kot Irena, Alojz Svete kot Angel, Valter Dragan kot Kamionar, Saša Pavček kot Mama Majda, Zvezdana Mlakar kot Župnikova kuharica, Iva Babić kot Kamionarjeva žena in Marko Okorn kot Klošar.

Drama Evropa je bila leta 2014 nagrajena z Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo. Nosi podnaslov »drama s sporočilom, hudo blasfemična farsa, poetična burleska, težka evropska môra in še marsikaj«, Möderndorfer pa prek nje z jedko pronicljivostjo nastavlja ogledalo slovenski družbeni situaciji in s spretnim komediografskim prijemom v duhu farse parodira tako nacionalni kot evropski sen, ki se vse bolj očitno spreminjata v svoje nasprotje.

Zgodba v Evropi govori o tridesetletnem pisatelju Maksu, ki nima denarja za najemnino in ga zato najemodajalec vrže na cesto. Ne preostane mu drugega, kot da se vrne domov k materi. Vrnitev pa se spremeni v grozljivo moro, v kateri se struktura sanj staplja s farsično podobo skorajšnje prihodnosti. Prek te zgodbe se v Evropi soočimo z neprijaznostjo in hladom postsocializma oz. t. i. neoliberalnega kapitalizma, v katerem živimo. Avtorja drame Vinka Möderndorferja je za pisanje navdihnilo družbenopolitično dogajanje pri nas in v Evropi v času nastajanja drame pred tremi leti. Problematika, ki izpostavlja, da za mlade izobražence ne v Sloveniji in ne v Evropi ni prostora, je vsak dan bolj aktualna.

Vinko Möderndorfer v svojem ustvarjalnem delu vključuje družbenokritično dimenzijo, prav ta pa je jasno vidna tudi v uprizoritvi Evropa. Kot sam pravi, se v zadnjem času intenzivno ukvarja s komedijo, saj je prepričan, da je komedija »še bolj poklicana za družbenokritična sporočila. Skozi smeh, se mi zdi, da je sporočilo še silovitejše. Pri tem seveda ne mislim na zabavo zaradi zabave, ampak na komedijo, ki ima za podlago ironično distanco, satirično obravnavanje problemov itd. Socialno angažirana drama lahko vsebuje elemente fantastičnosti, groteske, satire ... Vse pa seveda samo zato, da se še bolj izostri sporočilo.«

Režiserka Renata Vidič  k drami Evropa pristopa družbeno angažirano in poudarja problematičnost odnosa sodobne evropske družbe do posameznika. Kot sama pravi, mlada generacija nima priložnosti, če pa želimo, da se kaj spremeni, mora počiti črni balon, ki je simbol bodisi za revolucijo bodisi za revolucijo v glavah. Tu gre za svobodo. »Govorimo o pojmu svobode, svobodne volje, o tem, da lahko živiš v skladu s tem, kar hočeš, in v kar verjameš. Za to svobodo si prizadeva Maks, doseže pa jo Klošar,« dodaja režiserka v gledališkem listu uprizoritve. Prek Maksove zgodbe se režiserka želi navezati na situacijo mladih, ki se z dobrimi ocenami in diplomo znajdejo brez prihodnosti in se morajo vrniti domov. Ob tem se želi navezati tudi na dehumanizacijo Evrope, ki trenutno (tudi na področju begunskih priseljevanj) doživlja propad velike evropske ideje. Maksov primer je realnost tega, kar se dogaja z Evropo, in kar zelo vpliva na njegovo zgodbo.

Pri nastanku uprizoritve so sodelovali tudi dramaturginja in urednica gledališkega lista Eva Kraševec, scenograf Bine Skrt, kostumografinja Meta Sever, skladatelj Aldo Ivančić in lektorica Tatjana Stanič. To so sporočili iz SNG Drama Ljubljana.

PREDPREMIERA: v petek, 25. septembra, ob 19.30 na velikem odru.

PREMIERA: v soboto, 26. septembra, ob 20.00 na velikem odru.

PONOVITVE V SEPTEMBRU in OKTOBRU: 28., 29. in 30. septembra ter 8., 9., 10. in 14. oktobra ob 19.30 na velikem odru; 15. oktobra ob 17.00.

(konec)

 

Foto: Peter Uhan