27.06.2021 ob 23:08
Deli članek
Tudi za spopad z virusi rožice rastejo

Ljubljana, (MOREL) – Cepivo proti Covidu-19 je zagotovo najbolj zanesljiva zaščita v spopadu s to boleznijo in za zajezitev pandemije. Marsikdaj si v spopadu z virusi in bakterijami lahko pomagamo še preden zbolimo tudi s krepitvijo lastnega imunskega sistema. O tem govori tudi knjiga Naravne rešitve za težave z virusi (Rastlinska pomoč za pljuča, grlo in dihalne poti) avtorice Sanje Lončar, ki poljudno in praktično na skoraj 200 strani podaja znanja, s katerimi okrepimo svojo protivirusno obrambo.

»Ta knjiga ni namenjena obvladovanju enega virusa – četudi mimo aktualne pandemije ne moremo. Namenjena je poglabljanju našega zaupanja v sodelovanje z naravo in lastne moči«, je uvodoma zapisala Sanja Lončar in dodala, da so »zakonitosti narave preproste – v kar vlagamo svojo energijo, to krepimo.« V predstavitvi knjige je avtorica v spletnem pogovoru z novinarji posebej poudarila, da so skozi milijone let rastline razvile način, kako onesposobiti viruse. Narava se z virusi ukvarja že milijone let. Rastline so iznašle svoje strategije zoper viruse, ko človeka še ni bilo, pravi avtorica in dodaja, da jim zato velja zaupati. V knjigi je zlasti priročna tabela 55 rastlin z znanstveno dokazanim delovanjem proti najbolj pogostim virusom, od katerih jih ima enajst tudi dokazano delovanje proti koronavirusom. Posebej spodbudno je, da znanstveniki večinoma ugotavljajo, da so pri novem koronavirusu učinkovite rastline, ki so delovale tudi proti drugim koronavirusom. Na seznamu najbolj obetavnih so izvlečki nam znanih in dostopnih rastlin – ameriškega slamnika, česna, lovorja, sladkega korena, sladkega pelina in šetraja ter še nekaj manj znanih rastlin in izvlečki navadne črnoglavke (Prunella vulgaris), ki je ena najbolj pogosto uporabljanih v tradicionalni kitajski medicini pri koronavirusih. Kot pomembne igralce v našem obrambnem sistemu je posebej izpostavila vitamina D in C ter minerala cink in magnezij, v knjigi pa podrobno napiše, kje so njihove najbogatejše naravne zakladnice. Posebno pozornost nameni medu, ki ni le dražji sladkor, kot zapiše in poudari, da je v medu več kot 200 učinkovin, ki so nam na razpolago.

Avtorica v knjigi razloži, kateri ukrepi so smiselni 'dolgoročno', kateri pa takrat, ko nam 'virusi že trkajo na vrata', ali takrat, ko smo že preboleli virozo in ta zdaj 'opleta z repom' in nas utruja in dela meglo v glavi. Najlažje je virusom preprečiti, da se pritrdijo na sluznice oziroma prebijejo v celice in iz njih naredijo svoje tovarne za razmnoževanje. Če smo pravočasni, jih lahko povsem onemogočimo, poudarja avtorica in doda, da so se v tej fazi naši predniki zelo zanašali na moči zdravilnih sluzi, ki jih lahko najdemo v trpotcu, slezu, slezenovcu, velecvetnem in drobnocvetnem lučniku in še nekaterih drugih rastlinah. To slikovito pojasni, kako sluzi virusom naredijo 'spolzka tla' in jim po povsem naravni poti onemogočijo, da bi se pritrjevali na sluznice. Pomembno je, da predvsem krepimo zdravje in da nam se z boleznijo ni treba ukvarjati. »Poletje bodo zdaj modri ljudje izkoristili za to, da bodo okrepili svojo obrambo ter pripravili zelo učinkovite pripravke in domača superživila, ki jih bodo uživali jeseni in pozimi. Tako kakovostnih, kot jih lahko pripravimo sami, skoraj ni mogoče kupiti. V Sloveniji živimo v zeliščarskih nebesih. Zato s hvaležnostjo sprejmem vse dobrote, ki so se nabrale v smrekovih vršičkih, v trpotcu, ruševju, gozdnem slezenovcu, lučniku… Zdaj je trenutek premora, ko lahko temeljito reorganiziramo svojo obrambo, omilimo tiha vnetja in odpravimo ovire, ki šibijo naš imunski sistem. Ti ukrepi namreč zahtevajo od štiri do šest tednov temeljitega dela in tega se ne moremo lotiti, ko je nevarnost tretjega ali četrtega vala že na   obzorju,« še poudari Sanja Lončar. V knjigi razloži kako izbrati pravo zelišče, kdaj ga brati in pripraviti zdravilne pripravke.

Avtorica je direktorica Zavoda za celostno samooskrbo in urednica Informacijskega središča ZaZadravje.net, od leta 2005 pa vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave, s katerimi se človek danes srečuje. V tem času je kot avtorica ali soavtorica ustvarila več kot 20 knjižnih uspešnic, šest knjig pa je prevedenih tudi v nemški jezik. Knjigo je v zbirki Ščepec rešitve izdal založnik Jasno in glasno v sodelovanju z Zavodom za celostno samooskrbo Škofja Loka in informacijskim središčem ZaZdravje. net. (konec)zz