31.08.2021 ob 18:09
Deli članek
Za najboljši film festivala je bil izbran

Neum (MOREL)- Mednarodni festival podvodnega filma Neum 2021 je v hotelu Zenit v Neumu, v BiH,  gostil 22 finalistov. Zbrane je na začetku programa nagovoril župan Neuma, Dragan Jurković, ki je dejal, da je to sodelovanje, ki se je začelo nenadoma in nepričakovano ob prijavi na "Javni razpis za podelitev sredstev za kulturo in šport« v Občini Neum. »Ko je prijava prispela, sploh nismo vedeli, za kaj gre, a zvenelo je zanimivo, drugače in vredno pozornosti," je povedal župan Jurković. Dodal je še, da je Občina v skladu s svojimi zmožnostmi prvič v Neumu pomagala pri realizaciji tega projekta in upa, da je to začetek tradicionalne prireditve v Neumu. 

Predvajanih je bilo 22 finalnih filmov iz različnih držav. Filmi so edinstveni in prikazujejo bogastvo podvodnega sveta skozi različne scenarije umetnikov in amaterjev. Izkazujejo ljubezen do morja, rek, jezer, potapljanja, raziskovanja in zdravja. Nekaj avtorjev skuša na ta način doseči zavest ljudi tudi glede onesnaževanja okolja, v tem primeru podvodnega sveta. 

Celoten program je popestril nastop Vinka Ćemeraša, zmagovalca priljubljene glasbene oddaje "The Voice Croatia". 

 Mednarodni festival podvodnega filma Neum 2021 je podelil naslednje nagrade: 

- Nagrado za najboljši BH podvodni film je podelil Ante Džono, predsednik potapljaškega kluba Neum, nagrado pa je prejel film “Metaphysic”, ki ga je režirala Sandra Mlađanović. 

- “Island of Artina”, film Nebojše Vojnovića, je bil razglašen za najboljši ekološki film festivala. 

- Nagrado za najboljšo glasbo filma je prejel španski film "Staghorn Coral" Julie Girosa.

- Nagrado za najboljšo kamero je podelil Nikša Kaleb, rokometni zlati olimpijec in svetovni prvak ter potapljač, zmagovalcu Vinku Ćemerašu za film “Izgubiti neću dah” v režiji Mare Milin. 

- Za najboljši film festivala je bil izbran "Mike & Maurice", ki ga je režiral Gareth Bartlett (UK). Glavno nagrado je podelil župan Občine Neum Dragan Jurković. 

  Izvršna producentka Mednarodnega festivala podvodnega filma Neum 2021, Julijana Mikulić Jurković se je vsem zahvalila za podporo in dejala:« Neum smo v kratkem času postavili v širši kontekst Podvodnega filma, lahko rečemo, da smo po zaslugi domače in mednarodne ekipe s Festivalom postali svetovno prepoznavni. Našemu občinstvu so bili prikazani filmi iz Irana, Indije, ZDA, Kitajske, Avstralije, mojstrovine iz Italije, Španije, Anglije, Avstrije. Zelo smo zadovoljni z vztrajnostjo, tako ustvarjalcev filma, kot čudovitega občinstva. Se vidimo prihodnje leto na festivalu Underwaterfilm festival.« 

 Danes je drugi festivalski dan. Program vključuje mednarodno (Italija, BiH in Hrvaška) delavnico "Podvodni svet" s predavanji pod vodstvom Maria Jerkića in Marise Checcheti iz Italije (sinhrono). 

  Mario Jerkić je udeležence podrobno seznanil s temo "Tveganja in varnost pri potapljanju", ki se nanaša na potapljaško opremo, pogoje potapljanja, naravne in umetne nevarnosti ter tveganja povezana z zdravjem in vedenjem potapljačev. Mariovi sodelavci iz Neuma, Čapljine in Mostarja, ki so sodelovali na delavnici, so okrepili znanje in izmenjali strokovne izkušnje.  

  Na seminarju je bil prikazan kratki dokumentarni film Marise Checchetti iz Italije, ki je avtorica več podvodnih filmov na temo »Underwater dance«. Marisa je za ta seminar posnela poseben film. Njena ekipa se je potapljala, plesala in snemala na globini 45 metrov v najglobljih bazenih na svetu. Opisuje nevarne situacije produkcije podvodnega filma, kjer med potopom vsa komunikacija poteka s pogledi.