24.11.2023 ob 18:40
Deli članek
Božič v Ljubljani

Ljubljana (MOREL)-  V soboto, 23. decembra, ob 19.30 bo Gallusova dvorana Cankarjevega doma gostila božični koncert, ki bo skozi glasbo prepoznavnih skladateljev povezal Slovenijo in Argentino. Simfonični orkester Cantabile pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika nadaljuje tradicijo gala božičnih koncertov v Cankarjevem domu. Koncert, ki so ga ustvarjalci poimenovali Argentinsko – slovenski božič v Ljubljani, bo na odru združil prek 200 glasbenikov. Poleg Simfoničnega orkestra Cantabile bodo program, poln strastne glasbe, ki združuje slovensko in argentinsko kulturo, izvedli:

  • slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc,
  • pevka Estera Stojko,
  • violinistka Gaja Žnidaršič,
  • Vokalni ansambel Virilis,
  • veliki združeni zbor, ki ga sestavljajo Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca, Mešani pevski zbor Duri, Moški pevski zbor Razpotje (oba s Cola), združeni mladinski zbor, sestavljen iz članov mladinskega zbora Adoramus ter pevcev in pevk iz glasbenih šol Logatec, Črnomelj in Kranj ter
  • godalni orkester Veris.

Koncertni spektakel za vse glasbene navdušence

Prek 200 nastopajočih bo na odru največje dvorane Cankarjevega doma obiskovalce popeljalo na pravo glasbeno potovanje iz Alp v Ande. Program obljublja veličasten sprehod skozi pestro paleto glasbenih izrazov, od argentinskih temperamentnih napevov in tanga, do slovenskih božičnih skladb.

Zazvenele bodo skladbe, ki so jih v zakladnico izjemnih skladb prispevali Astor Piazzolla, Alberto Ginastera, Ariel Ramírez, Carlos Gardel Leopold Belar, Andrej Vavken in drugi skladatelji. Obiskovalci bodo lahko med drugim prisluhnili temperamentni glasbi iz baleta Estancia, pa Libertangu, z izvedbo Rezijanske, ki je del simfonične pesnitve Barve zelenega smaragda in jo v Argentini množično plešejo folklorne skupine, pa se bodo ustvarjalci koncerta poklonili nedavno pokojnemu skladatelju Avgustu Ipavcu.

Maestro Marjan Grdadolnik je pred koncertom povedal, da: »bodo lahko obiskovalci na tokratnem koncertu prisluhnili glasbenim mojstrovinam iz Argentine, ki jih bo v programu dopolnjevala slovenska božična glasba. Ponovno bomo pokazali, kako glasba povezuje in združuje različne narode.« Vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma, na spletnem mestu Cankarjevega doma, na Petrolu, Pošti Slovenije ter na mojekarte.si. To je sporočila Mihaela Leskovec,Simfonični orkester Cantabile. (konec)