07.08.2023 ob 22:44
Deli članek

Celje (MOREL) – Znane so nominirane pesniške zbirke, ki se potegujejo za letošnjo Veronikino nagrado. Mestna občina Celje bo že 27. Veronikino nagrado podelila na tradicionalni slovesni prireditvi na Starem gradu Celje, 29. avgusta.  Strokovna komisija letošnje Veronikine nagrade v sestavi literarne zgodovinarke in teoretičarke Alojzije Zupan Sosič (predsednica), lanskoletne Veronikine nagrajenke, prevajalke, doktorice angleške in ameriške književnosti Kristine Kočan ter pisateljice, prevajalke in publicistke Pie Prezelj je izbrala pet nominiranih zbirk, ki so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem:

  • 1. Miriam Drev, Zdravljenje prednikov (Hiša poezija)
  • 2. Sergej Harlamov, Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja (Literarno društvo IA)
  • 3. Iva Jevtić, Milost (Kud AAC Zrakogled)
  • 4. Nevenka Perne Miklič, Pogovor s stvarmi (Kulturni center Maribor)
  • 5. Gregor Podlogar, Atlas (LUD Šerpa)

Prejemnika/ico Veronikine nagrade bomo razglasili na Veronikinem večeru poezije in glasbe v torek, 29. 8. 2023 ob 20. uri na Starem gradu Celje, ko bomo podelili tudi zlatnik poezije za pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika Silvani Paletti ter malo Veroniko za najboljšo dijaško pesem Doroteji Drevenšek s pesmijo Bitje iz treh komponent.

Slavnostni govornik bo Kozma Ahačič predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU.

Veronikin večer pripravlja Boštjan Gombač s harfistom Eduardom Raonom ter tolkalistom Ninom Mureškičem. To je sporočila Nuša Komplet Peperko, organizatorka Veronikine nagrade. (konec)