04.06.2024 ob 17:12
Deli članek
Letošnji festival bo pod geslom ›Ikar 2.0‹

Ljubljana (MOREL)- 39. mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev bo potekal med 2. in 7. septembrom. V festivalskem tednu se bo zvrstilo 19 dogodkov v Hrastniku, Kopru, Lokvi, Ljubljani, Sežani, Štanjelu in Trstu, na njih pa se bo predstavilo več kot 20 avtorjev, literarnih posrednikov in udeležencev mednarodnega komparativističnega kolokvija iz 16 držav.
Letošnji festival bo pod geslom ›Ikar 2.0‹ posvečen umetni inteligenci, eno od osrednjih vprašanj festivala pa bo: »Kako človeška je (še) literatura?« Izpostavljena izhodiščna vprašanja letošnjega koncepta bo tematizirala okrogla miza Srednjeevropske pobude, ki bo potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani.
Osrednje ime letošnjega festivala in prejemnik nagrade vilenica 2024 je bosansko-hrvaški pisatelj, avtor identitetnega pluralizma, Miljenko Jergović, letošnji slovenski avtor v središču pa je pisatelj, pesnik, prevajalec in scenarist Dušan Šarotar.
Poleg dveh osrednjih avtorjev letošnja Vilenica vabi v goste še druge, generacijsko raznolike in avtorsko izrazite mednarodne in domače literarne ustvarjalce in ustvarjalke, to so: Lamija Begagić (BiH), Lenka Kuhar Daňhelová (Češka), Ryan Falzon (Malta), Petr Hruška (Češka), Dora Kaprálová (Češka), Efstatia Paliodzika (Grčija), Paolo Rumiz (Italija), Robert Şerban (Romunija), Muanis Sinanović (Slovenija), Dominik Srienc (Slovenija/Avstrija) in Jernej Županič (Slovenija).
39. Vilenica v središče postavlja Češko in njeno sodobno književnost ter prinaša novo antologijo v zbirki Antologije Vilenice. V sklopu festivala bo potekal tudi 22. mednarodni komparativistični kolokvij, ki bo posvečen zgodovini primerjalne književnosti v Srednji Evropi. (konec)