07.06.2024 ob 21:13
Deli članek
Navijači dobrodošli

Berlin (MOREL)- Evropsko nogometno prvenstvo 2024 se bo začelo čez nekaj dni, več sto tisoč navijačev pa se bo nato podalo v Nemčijo. Da bi jim zagotovili najboljšo podporo pri morebitnih vprašanjih in težavah ter jih sprejeli med turnirjem, Urad za koordinacijo navijaških projektov (KOS) pri Nemški športni mladini (dsj) organizira program podpore navijačem in obiskovalcem FANS WELCOME, ki ga vodi Zvezno ministrstvo za notranje zadeve in za domovino podpira. To v desetih mestih gostiteljicah odgovorno izvajajo lokalni navijaški projekti. V okviru programa KOS tesno sodeluje z evropsko navijaško organizacijo Football Supporters Europe (FSE), EURO 2024 GmbH in mesti gostitelji.

Pod geslom programa podpore navijačem »FANS WELCOME« bodo vzpostavljene osrednje kontaktne točke za navijače v vseh desetih mestih gostiteljicah. Poleg praktične pomoči in podpore pri težavah boste našli tudi vse potrebne informacije o UEFA EURO 2024, mestih gostiteljih, kulturi navijačev in nasvetih za dogodke.
Poleg te neposredne dostopnosti v mestih gostiteljicah lahko potujoči navijači najdejo dodatne informacije v vodniku za navijače, ki je brezplačno razdeljen v nemščini in angleščini, pa tudi prek spletne strani www.fans-welcome-euro2024.com in družbenih omrežij. medijski kanali. Če imate dodatna vprašanja, je program za podporo oboževalcem dosegljiv tudi prek centralnega elektronskega naslova fans-welcome@dsj.de . Poleg tega je bil v okviru strategije UEFA EURO 2024 o človekovih pravicah prvič vzpostavljen mehanizem za pritožbe . Ta mehanizem ponuja vsem vpletenim možnost, da hitro prijavijo incidente med turnirjem – neobvezno anonimno.

FANS WELCOME pošilja viden znak gostoljubja in kulture dobrodošlice vsem navijačem in obiskovalcem evropskega prvenstva med turnirjem. Cilj je, da se navijači in obiskovalci med turnirjem počutijo dobrodošle. Dolgoletno strokovno znanje in izkušnje KOS-a na mednarodnih turnirjih kažejo, da to veliko prispeva k vedenjski varnosti navijačev in pozitivnemu vzdušju na turnirjih.

Philipp Beitzel, projektni vodja pri KOS, pravi: »Navijači so bistveni del turnirja in želijo, da se njihove skrbi jemlje resno. To upoštevamo s programom podpore navijačem FANS WELCOME. Navijaški projekti igrajo ključno vlogo pri lokalnem izvajanju in lahko s svojim strokovnim znanjem in vpetostjo v institucionalno mrežo vplivajo na vsa pomembna področja. Imajo veliko vlogo pri zagotavljanju, da imajo navijači dobre življenjske razmere in si lahko pridobijo pozitivne izkušnje med EURO.”

Poleg tega navijaški projekti ponujajo številne zanimive dogodke v sodelovanju z drugimi partnerji v mestih gostiteljicah. Sem sodijo na primer navijačem prijazne tekme, razpravne skupine o nogometu in spominske pobude, kot so ogledi spomenikov koncentracijskih taborišč, povezani z nogometom.

Drugi osrednji steber programa podpore navijačem je mednarodno sodelovanje. Veleposlaništva navijačev iz 15 sodelujočih držav bodo svojim navijačem nudila nasvete in podporo med turnirjem. Ta navijaška veleposlaništva so uveljavljene ponudbe oboževalcev za oboževalce in jih usklajuje FSE. Ponujajo informacije in podporo posebej za navijače posamezne ekipe in uživajo visoko stopnjo zaupanja v svojih skupnostih navijačev. Svetujejo tudi lokalnim oblastem v mestih gostiteljicah. Na dneve tekem vas bodo našli na kontaktnih točkah FANS WELCOME v mestih gostiteljicah. Football Supporters Europe (FSE) je demokratični glas, ki ga priznava UEFA in zastopa interese navijačev v evropskem nogometu.

Jussi Hartikainen, nacionalni koordinator za navijače pri FSE, pravi: »Naša navijaška veleposlaništva, ki se nahajajo na kontaktnih točkah FANS WELCOME, navijačem nudijo široko paleto podpore – od odgovorov na preprosta vprašanja do organizacije in spremljanja navijaških pohodov. Zahvaljujoč tesnemu sodelovanju s KOS in navijaškimi projekti so navijaške ambasade dobro povezane in dobro pripravljene na kraju samem, da navijačem ponudijo varno in prijetno okolje. Zelo se veselimo sodelovanja s KOS-om skozi celoten turnir.”

Michael Gabriel, vodja KOS-a: »Uspeh turnirja je mogoče doseči le s tesnim sodelovanjem in timskim delom vseh vpletenih. S tem programom zagotavljamo, da so navijači del ekipe. Naše več kot 30-letne izkušnje kažejo, da so gostoljubni pogoji osrednji dejavnik varnosti med turnirjem. To lahko dosežemo le skupaj z navijači.” (konec)