08.01.2024 ob 23:48
Deli članek

Logatec (MOREL)- Po razprodanem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je Simfonični orkester Cantabile božično-novoletni duh prenesel tudi v Logatec. V nedeljo, so na koncu koncerta v logaški športni dvorani prepevali vsi obiskovalci – in se strinjali, da je tak koncert najboljši pozdrav novemu letu. Prek 200 glasbenikov je v športni dvorani ponovno pripravilo izjemno glasbeno doživetje, v katerem je glasba povezala Slovenijo in Argentino. Državi, ki imata veliko skupnih stičnih točk, a glasba je tista, ki najbolj odpira srca ljudi in jih poveže. Tako so se obiskovalci koncerta ponovno podali na dvourno potovanje do Andov in prisluhnili delom Ginastere, Piazzolle, Ramireza ter slovenskim božičnim skladbam.

V programu polnem strastne glasbe, ki je povezal slovensko in argentinsko kulturo, so navdušili slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc, Vokalni ansambel Virilis, godalni orkester Veris, veliki združeni zbor (MePZ Adoramus, MePZ Duri, MoPZ Razpotje) in združeni mladinski zbor (Adoramus ter pevci iz glasbenih šol Logatec, Črnomelj in Kranj). Občinstvo je bilo izjemno navdušeno tudi nad izvedbo prepoznavne skladbe Don't cry for me Argentina, Evito Perón je izvrstno upodobila karizmatična logaška pevka Estera Stojko. Ob spremljavi čarange, harmonike, klavirja, tolkal in združenega mešanega zbora sta v argentinskem sklopu navdušila tudi solista tenorista Matjaž Samotorčan in baritonist Peter Grdadolnik.

Tako kot na ljubljanskem koncertu je tudi tokrat občinstvo skupaj z velikim združenim zborom zapelo Sveto noč ter drugi valček. Prvi odzivi obiskovalcev so bili, da je bil to »koncert, ki je nahranil dušo«, »se je čutila srčnost, povezanost«, »so takšni koncerti to, kar v današnjem svetu potrebujemo«, »da so objemi in skupno prepevanje na koncu koncerta povedali več kot 1000 besed«.Maestro Marjan Grdadolnik je ob koncu koncerta ponovno poudaril moč povezovanja glasbe, ki odpira srca ljudi, da postajajo boljši in prijaznejši.

Orkester po uspešnem koncertu že snuje nove načrte. Začetek maja bo gostoval v Švici, kjer bo pri projektu »V noči« sodeloval s 100-članskim švicarskim zborom DerChor iz Berna in izvedel tri vokalno instrumentalne koncerte v Bernu in Zürichu. Z orkestrom na gostovanje odhajajo tudi perspektivni mladi pevski solisti: mezzosopranistka Ana Plahutnik, tenorist Žiga Lakner in baritonist Peter Grdadolnik. Projekt bo orkester predstavil tudi v Sloveniji, in sicer 18. maja 2024 v Slovenski filharmoniji v Ljubljani in 19. maja 2024 v Športni dvorani v Logatcu, ko bo tu gostoval tudi švicarski zbor. To je sporočila Mihaela Leskovec. (konec)