16.07.2023 ob 14:05
Deli članek
Prejemnica zlatnika poezije je Silvana Paletti

Silvana Paletti,

Celje (MOREL)- Znana je prejemnica zlatnika poezije, ki ga v sklopu Veronikine nagrade v Celju podeljujejo od leta 2005. Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus ter ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika prejme Silvana Paletti, pesnica, pisateljica, pevka, pripovedovalka ter kulturna ambasadorka Rezije

Silvana Paletti je leta 2002 izdala trojezično pesniško zbirko Rozajanski serčni romonenj (ZRC SAZU), leta 2009 je z Renatom Quaglio objavila pesmi v brošuri Rezija naša, leta 2010 pa sodelovala pri izdaji zbornika Poezija iz Rezije. Leta 2014 je v sodelovanju z multimedijsko umetnico Zvonko T. Simčič izdala zgoščenko, izjemen dokument rezijanskega ljudskega izročila, Mali rug/Glas neba. Leta 2016 je prejela tudi nagrado mira, ki ga podeljuje ženski odbor centra Pen.

Silvano Paletti, prejemnico zlatnika poezije 2023, je izbrala literarna komparativistka, kritičarka in prevajalka humanistične literature, Jelka Kernev Štrajn, ki je v svoji obrazložitvi med drugim zapisala:

»Njena poezija je v svoji neposredni pripadnosti rezijanski skupnosti in specifičnemu govornemu položaju, s katerega se izreka, izrazito singularna, a je obenem tudi nesporno univerzalna, kar se kaže najprej v njeni zvočni – glasbeni uprizorljivosti, nič manj pa tudi v njeni etični in poetični naravnanosti do vsega obstoječega. Je tematsko in motivno zelo aktualna (pojav izseljenstva in bolečina, ki jo to povzroča, migracije, novodobno nomadstvo), a je hkrati že od daleč opaziti, da je drugačna od večjega dela sodobne slovenske literarne produkcije. Je občuteno domoljubna, vendar absolutno tuja slehernemu nacionalizmu ali lokalizmu.

Se ne poraja iz kakega vnaprejšnjega literarnega ali nacionalnega programa, a kljub temu učinkuje angažirano. Je pisana v čistem narečju, a se že na prvi pogled bistveno razlikuje od primerov bogate tradicije rezijanske slovstvene folklore. Je dobesedna, a obenem globoko metaforična. Vse bitnosti poimenuje ali nagovarja z njihovimi »pravimi« imeni, kar pomeni, da njena poimenovanja ničesar ne prikrivajo, da vsaka beseda v funkciji literarnega znaka pomenja sama zase in ne stoji na mestu neke druge; da jasno razpoznavna označevalna funkcija teh znakov ne zapira pahljače asociacij, pač pa jo na široko odpira. V tem je svojevrsten paradoks, ki zadeva razmerje med ontično (empirično) in ontološko (transcendentalno) ravnjo poezije Silvane Paletti.«

V Veroniki izložbi, ki se nahaja na Prešernovi ulici v Celju, si lahko ogledate celotno zgodbo zlatnika poezije s posebnim poudarkom na letošnji nagrajenki Silvani Paletti.

Mestna občina Celje bo letos podelila že 27. Veronikino nagrado. Večer poezije in glasbe bo 29. avgusta na Starem gradu Celje. Letošnjo podelitev Veronikine nagrade, zlatnika poezije in male Veronike pripravlja Boštjan Gombač. Organizatorica Veronikine nagrade je od leta 2021 Hiša kulture Celje, prej jo je od leta 2005 organizirala družba Fit media. To je sporočila Alja Tihle, vodja službe za odnose z javnostmi in promocijo v kabinetu celjskega župana. (konec)