12.12.2023 ob 15:57
Deli članek
Pričenja se festival Vilinsko mesto 2023

Vilinsko mesto Maribor - bo! Foto: Uroš Lehner ookie.si

Maribor (MOREL)-  Vilinsko mesto je festival, ki že od leta 2013 v produkciji Narodnega doma Maribor vsako leto v decembru oživlja mestno jedro Maribora in nudi kulturni program, namenjen predvsem otrokom in njihovim skrbnikom. Prav posebno pozornost namenja kulturni in ustvarjalni aktivnosti najmlajših prebivalcev Maribora, ki jim nudi alternativo od s potrošništvom prežetih vzorcev preživljanja prostega časa. Z aktivnostmi spodbujajo k medsebojnemu in medgeneracijskem druženju, skupnem ustvarjanju ter k vrednotam kot so prijateljstvo, vedoželjnost, pisana in govorjena beseda, glasbena in odrska umetnost. Najlepše pri vsem pa je, da sta za obisk festivalskih dogodkov potrebna le čas in dobra volja – vse prireditve so namreč brezplačne.
Vilinsko mesto je zato v decembru oaza brezskrbnega otroškega živžava in domišljije, ki Maribor vsaj za kratek čas spremeni v mesto neomejene domišljije in doživetij ter omogoči, da pozabimo na vsakdanji stres in se prepustimo čarobnemu vzdušju. Vrata Vilinskega dvora so široko odprta vsem, ki prosti čas radi preživljajo ustvarjalno. S predstavami, koncerti, pravljičnimi urami, plesnimi in ustvarjalnimi delavnicami in ter ostalimi brezplačnimi dogodki ponuja vse tisto, kar tako dobro dene v predprazničnem času: prijetna druženja, prijazno toplino, nasmejane obraze in dobro voljo. V 14 programskih dneh se bo namreč zvrstilo kar 52 brezplačnih dogodkov.
Večina letošnjih dogodkov se bo zvrstila v Vetrinjskem dvoru, ki smo ga s scenografsko čarovnijo spremenili v Vilinski dvor. V Vilinski izbi bodo na sporedu igrarije za najmlajše, prav tako pogoste pa bodo tudi ustvarjalne delavnice, na katerih se bodo lahko otroci (in starši) preizkusili v raznovrstnih spretnostih: spoznavali bodo kulturno dediščino in tradicionalne rokodelske obrti, oblikovali vilinsko drevo življenja, izdelovali novoletne voščilnice, kuhali plastelin, spoznavali delo s 3D tiskalnikom in še in še. Na sporedu bodo koncerti, otroške predstave in plesne delavnice, videli bomo prav posebne svetlobne pravljice in zgodbe na steni ter se naučili »lunohoje«.
Z velikim otvoritvenim koncertom za velike in male vilinke in vilince bo 15. decembra ob 18. uri na Vilinskem odru nastopila skupina Katalena, ena najbolj kakovostnih in mednarodno najbolj cenjenih slovenskih glasbenih zasedb s svojim glasbenim projektom, ki je namenjen prav otrokom. S svojim nagajivim humorjem, prepoznavno glasbeno govorico in energičnimi napevi bodo uradno otvorili program festivala Vilinsko mesto. Dvorišče Vilinskega dvora se je že izkazalo kot odlično plesišče, zato bo ta dogodek več kot koncert – bo čisto pravi vilinski žur!
Na zadnji dan Vilinskega mesta, 28. decembra, bodo do naslednjega leta pomahali Dedku Mrazu v slovo, za zaključek pa se bodo preselili na Trg svobode, kjer nas bo pričakala Ana Mrzla Mariborska v družbi zasedbe Flare performance s predstavo Ples letečih ognjev. Čaka nas predstava, pri kateri se vroči plameni mešajo z ritmom glasbe. Spet se bo iskrilo in kadilo, gorelo in žarelo, plesalo in norelo! Horuk v novo leto, z domišljijo naprej! (konec)