12.04.2023 ob 14:10
Deli članek
Razstava digitalnih grafik Mojmira Plevnika- Mojča

 

Ljubljana (MOREL)- V Centralni tehniški knjižnici Univerze v Ljubljani bodo jutri, 13. aprila 2023, ob 17. uri odprli razstavo digitalnih grafik avtorja Mojmirja Plevnika-Mojča. Na razstavi bodo prikazane digitalne grafike, nastale z metodami manipulacije, rastrske in vektorske grafike, barvne kompozicije računalniško naslikanega prostora, kot grafična reprezentacija oz. slikovna razlaga zgodb, portretov od zahtevnih barvnih abstrakcij do preproste, matematične grafike, ki jo novodobna digitalna tehnologija omogoča. Slike so po večini iz obdobja zadnjih dveh, treh let.

…digitalna umetnost je umetniško delo ali praksa, ki uporablja digitalno tehnologijo kot del kreativnega ali predstavitvenega procesa. Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja se za opis postopka uporabljajo različna imena, vključno z računalniško in večpredstavnostno umetnostjo. Postavljena je pod večji krovni izraz NOVA MEDIJSKA UMETNOST. Sam avtor poimenuje svojo likovno ustvarjalnost, kot »DIGI ART«.

O avtorju razstave:

Mojmir Plevnik – Mojč se je rodil leta 1960 v Slovenj Gradcu. Otroštvo in mladostništvo je preživel na Ravnah na Koroškem, kjer je končal tamkajšnjo gimnazijo, nakar ga je pot vodila v Ljubljano na študij geodezije. Po študiju se je vrnil na Koroško, v Slovenj Gradec, kjer dela in biva že več kot 30 let.

S slikarstvom se je intenzivneje začel ukvarjati l.1991, ko je imel prvo samostojno razstavo v kulturnem domu Stari trg pri Slovenj Gradcu. Takrat je ustvarjal predvsem v akrilni tehniki, bodisi na platno, karton, papir.

Nove tehnologije so avtorja privedle na brezmejno področje digitalne grafične umetnosti, v katerega je umestil elemente iz akrilnega slikarstva, ob tem pa s pridom uporabil računalniško znanje in znanje opisne geometrije, matematike, kot tehnična elementa nastalih grafik.
Mojmir je avtor številnih samostojnih, udeleženec skupinskih, mednarodnih, Ex-tempora razstav. Za svoja dela je prejel tudi nekaj priznanj v mednarodnem in slovenskem merilu. Z digitalnimi ilustracijami je opremil sedem knjig, katere je po večini tudi sam grafično oblikoval. Ukvarja se tudi z oblikovanjem logotipov, med bolj prepoznavnimi pa je logotip Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec. (konec)