01.10.2023 ob 06:08
Deli članek
Razstava Mejniki gledališke igre

Mejniki gledališke igre/Foto: David Verlič.

Turjak (MOREL)- Na gradu Turjak je na ogled nova stalna razstava Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja. Razstava Mejniki gledališke igre, ki se ozira tudi v zgodovino slovenskega gledališkega ustvarjanja, si ne domišlja, da bo trdno zgrabila neujemljivo, kot tudi ne, da bo med mejnike zajela vsa raznovrstna pretekla igralska udejanjanja. Ponuditi želi izkušnjo občutenja gledališke igre.

V gledališki dvorani kot razstavnem prostoru, ki poudari neločljivo povezanost igre z gledanjem, vabi k odkrivanju posameznih historičnih poglavij in tudi slogovnih razlik pri utelešenjih istega dramskega lika. Metodološko izhaja iz izbranih fotografskih, zvočnih in avdio-vizualnih posnetkov, ki podajajo temeljne poteze posameznih igralskih izrazov. Vsebine, ki so postavljene kot dopolnilo v zaodrju dvorane, zasledujejo igralske spomine in druge vrste ohranjanja gledališke igre.

Prvo javno vodstvo po razstavi bo v soboto, 7. oktobra 2023, ob 17. uri, naslednje vodstvo pripravljajo v petek, 27. oktobra 2023, ob 17. uri. Vodila bo avtorica razstave Ana Perne, teatrologinja in kustosinja iz Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja. Ob razstavi pripravljajo tudi pedagoški program Gledališka igra na Slovenskem, raziskovalni ogled razstave, ki je namenjen srednješolskim skupinam. (konec)