22.07.2022 ob 08:45
Deli članek
V obmorskem zdraviliškem parku Term Krka  na ogled Begićeva skulptura

Skulptura Ohraniti sanje/foto:Danilo Kesić

Strunjan (MOREL)- Mediteranski park obmorskega zdraviliškega centra Talaso Strunjan je postal novi dom znamenite bronaste skulpture Mirsada Begića Ohraniti sanje. Na ogled so jo javnosti predstavili včeraj na dogodku, ki se ga je udeležil tudi kipar Begić, skulpturo in njeno sporočilnost pa je predstavil Goran Milovanovič, direktor Galerije Božidar Jakac iz Kostanjevice na Krki.

Skulptura v bronu, za katero je odlitke izdelal livar Borut Kamšek in ki sodi med največje tovrstne projekte v samostojni Sloveniji, združuje močne simbole, ki izžarevajo univerzalno, postavljeni pa so v likovno čisto kompozicijo. Strunjanska postavitev je del ciklusa, za katerega je avtor prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. Termam Krka jo je - z namenom javne izpostavitve - iz svojih umetniških depojev ponudila Krka, tovarna zdravil d. d., Novo mesto, sicer njena lastnica. »Park Talasa Strunjan smo prepoznali kot idealno mesto za njen novi dom, kjer bo s svojo umetniško vrednostjo in simboliko spodbujala obiskovalce, da si jo ogledajo in razmišljajo o njeni sporočilnosti,« je povedal Jože Berus, direktor Term Krka.

 Mirsad Begić je slovenski javnosti znan predvsem kot izjemen portretist - upodobil je mnoge pomembne osebnosti, med drugim Primoža Trubarja, Franceta Prešerna, Franceta Kralja, Jožeta Plečnika, Ivana Hribarja in druge, najbolj prepričljiv pa je v izvedbah javne plastike, kjer upodobitev v čim večji meri sintetizira z njegovo značilno avtorsko poetiko. Tak primer so denimo južna stranska vrata ljubljanske stolnice, kjer je upodobil ljubljanske škofe 20. stoletja, kompozicija, posvečena Jožetu Tisnikarju v Slovenj Gradcu, ali pa kip Borisa Pahorja, kozmopolita s pokončno držo, ki koraka čez park Tivoli v Ljubljani, je povedal Goran Milovanovič.

 V Termah Krka cenijo umetnost v vseh pojavnih oblikah - vključujejo jo v doživljanje notranjosti in zunanjosti vseh njihovih turističnih objektov. Verjamejo namreč, da pomagajo umetniška dela ljudem videti in razumeti svet kot lepši, prijaznejši – kot taka vplivajo na posameznikovo razpoloženje, vlivajo optimizem, motivirajo, pomirjajo. Umetnost pomaga pri krepitvi in ohranjanju zdravja ter dobrega počutja in bivanje gostov na zdravljenju ali oddihu postavljajo v še pozitivnejšo perspektivo. Prostore vseh treh zdravilišč - v Dolenjskih Toplicah, Šmarjeških Toplicah in tu, v Strunjanu -, pa tudi na Otočcu krasijo dela številnih slovenskih slikarjev in grafikov, umetniške vsebine pa so še posebej poudarjene v hotelu Balnea v Dolenjskih Toplicah, za katerega so bile že v fazi projektiranja predvidene številne umetniške vsebine. V Strunjanu pa že vrsto let - v sodelovanju z lokalno Galerijo Insula - redno prirejajo tudi slikarske razstave slovenskih umetnikov. V hotelu Svoboda tako gostje naletijo na kar nekaj umetniških del, med drugim ob vhodu pozdravita Jelen in Nosorog v bronu Janeza Boljke, v pravkar prenovljeni Laguni pa goste pričaka Eva kiparja Franceta Goršeta.

To je sporočila Andreja Zidarič iz Term Krka. (konec)