18.04.2023 ob 12:30
Deli članek
Začel se je Mladinski pevski festival Celje 2023

Celje (MOREL) – Z včerajšnjim srečanjem slovenskih srednješolskih pevskih zborov se je začel Mladinski pevski festival, ki ga v Celju pripravljajo že skoraj 80 let. Aprila, ko ponosno praznujemo praznik našega mesta, je Celje zopet zazvenelo v radostni pesmi otrok in mladih, saj se je v mesto s slavnostnim koncertom slovenskih srednješolskih zborov v ponedeljek, 17. aprila, začel Mladinski pevski festival, tokrat po nekajletnem premoru spet kot večdnevni dogodek. Tradicija te pevske manifestacije v knežjem mestu poteka že od leta 1946 in tudi letošnje pevsko srečanje, ki bo potekalo do 24. aprila, je nacionalnega značaja.

Po včerajšnjem nastopu, ko je Celjski dom gostil več kot 350 pevcev in zborovodij srednješolskih pevskih zborov iz Ljubljane, Maribora, Brežic in Celja ter študente glasbene pedagogike z ljubljanske Akademije za glasbo, se festivalsko dogajanje danes nadaljuje s tradicionalno Pesemco. Ob 16. uri se bo v Celjskem domu tako začela območna revija osnovnošolskih zborov s 500 pevci otroških in mladinskih zborov iz Celja, Dobrne, Vojnika in Štor. Strokovno spremljavo obeh koncertov so organizatorji zaupali velenjski zborovodkinji Danici Pirečnik.

Novost letošnjega festivala je sodelovanje pri projektu Vseslovensko petje s srci. V nedeljo, 23. aprila, tako v Celju pripravljamo prvi pevski sprehod po Celju, ki se bo začel ob 11. uri na Glavnem trgu in v pevske harmonije odel večje celjske trge. Sodelovalo bo več kot 130 pevcev, folkloristov in godbenikov iz Celjskih društev, vrtcev in šol. Če bo slabo vreme, dogodek odpade. Pevski projekt, s katerim se pridružujemo pobudi za ohranjanje in širjenje slovenske pesmi, se bo sklenil dan kasneje, ko bo ob 11. uri zborovska pesem zazvenela v dvajsetih celjskih vrtcih, šolah in različnih organizacijah ter podjetjih. Nastope bodo sodelujoči ujeli v videoposnetke, ki bodo dopolnili arhive celjskega mladinskega pevskega festivala.

Ob odprtju festivala je župan Mestne občine Celje Matija Kovač dejal: »Želimo si spodbujati petje, želimo si, da ga čim več ljudi, ki jim morda še ni blizu, začuti in prepozna njegovo vrednost. Zborovsko petje je nenazadnje izjemen del slovenske tradicije in močno zasidrano v identiteti našega mesta in naroda. Če kdaj, potem lahko ravno v tem kaotičnem svetu otroke in mlade pesem povezuje in jim daje možnost za kakovostno preživljanje prostega časa z vrstniki, spoznavanje novih ljudi in krajev. Vse to bogati in mnogokrat zdravi ...«

Vstop na dogodke Mladinskega pevskega festivala je prost, pri organizaciji pa so se tokrat pod okriljem Mestne občine Celje povezali Zavod Celeia Celje, Javni sklad RS za kulturo, Zavod RS za šolstvo in Gimnazija Celje – Center. Mladinski pevski festival tako ostaja zvest izročilu, da spodbuja in predstavlja zborovsko petje otrok in mladine, letošnje leto znova v revialni obliki, organizatorji pa že napovedujejo zborovska tekmovanja, ki se v Celje vračajo prihodnje leto.

To je sporočila Alja Tihle, vodja Službe za odnose z javnostmi in promocijo v kabinetu celjskega župana.(konec)