17.04.2024 ob 18:33
Deli članek
 Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton jutri v Sloveniji

evropski komisar Thierry Breton

Ljubljana (MOREL)- Jutri in v petek bo evropski komisar za notranji trg Thierry Breton z delegacijo na obisku v Sloveniji. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han bo komisarja Bretona gostil v petek.  Minister Matjaž Han in komisar Thierry Breton bosta najprej opravila delovno srečanje. V ospredju pogovorov bo nova industrijska politika in napori za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti in gospodarske rasti v EU. Prav tako bo razprava potekala o prihodnosti notranjega trga. Pandemija Covid-19 je namreč začela obdobje, v katerem se krize kar vrstijo. Zato so nujni bolj ugodni pogoji za delovanje industrije in podjetij, posebej mikro, malih in srednje velikih podjetij. To med drugim vključuje jasen, predvidljiv in manj obremenjujoč zakonodajni okvir, spodbujanje naložb v raziskave, razvoj in inovacije, zagotavljanje boljšega dostopa podjetij do financiranja ter nadaljevanje krepitve partnerstev s tretjimi državami.

Nato se bosta  udeležila slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna za začetek gradnje najsodobnejšega razvojnega centra za podobna biološka zdravila podjetja Sandoz v Ljubljani. Sandoz je v Ljubljani napovedal pomembno naložbo za vzpostavitev najsodobnejšega centra za razvoj podobnih bioloških zdravil. Nov center, ki bo zgrajen do leta 2026, bo pomagal odgovoriti na globalno naraščajoče povpraševanje po podobnih bioloških zdravilih in prispevati k dolgoročni vzdržnosti zdravstvenih sistemov po vsem svetu. Napreden, visoko avtomatiziran in digitalno integriran objekt bo ključna Sandozova lokacija za celovit razvoj podobnih bioloških zdravil, ki skupaj z naložbo v Lendavi Slovenijo postavlja na zemljevid pomembnih evropskih razvojno-proizvodnih vozlišč za podobna biološka zdravila. Sandoz z njim utrjuje vodilno vlogo pri oskrbi bolnikov s podobnimi biološkimi zdravili.

Komisar Breton in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež bosta obiskala podjetje Magneti v Ljubljani. Magneti Ljubljana so eden izmed treh preostalih proizvajalcev trajnih magnetov v EU, usmerjenih v proizvodnjo kovinskih in lepljenih magnetov ter magnetnih sistemov z dolgoletno tradicijo že od leta 1951. Podjetje je pomemben evropski dobavitelj široke palete trajnih magnetov. Ponujajo raznolik portfelj materialov za različne industrije končnih uporabnikov, kot so avtomobilska industrija, elektromotorji, visoko in nizkonapetostni izdelki, železniška in druge industrije, tako v Sloveniji, kot širše v EU. Podjetje je zelo zanesljiv partner, saj že od leta 1993 izpolnjuje najvišje standarde kakovosti v industriji. Poleg tega so aktiven raziskovalno-razvojni partner, ki sodeluje v različnih raziskovalnih, tehnološko razvojnih in inovacijskih projektih na EU in nacionalni ravni ter se osredotočaj na razvoj tehnološko naprednih izdelkov in procesov. Njihova vizija je postati globalni proizvajalec na svetovnem trgu trajnih kovinskih magnetov in magnetnih sistemov. (konec)