24.11.2021 ob 22:14
Deli članek
Čarobni Maribor 2021

Maribor, (MOREL)- V petek bodo v Mariboru prižgali praznično mestno razsvetljavo, odprli Božično tržnico na Glavnem trgu in gostinske hišice na Trgu Leona Štuklja, ta dan bo zaživelo tudi priljubljeno Vilinsko mesto. Mestne ulice in trgi bodo ves december ponujali vsebine, kot so tematske fototočke Čarobna galerija ter svetlobne figure in instalacije Lumina, letošnji novosti bosta božični vrtiljak in vožnje s kočijo. Organizatorji poudarjajo, da bodo vso ponudbo izvajali skladno z veljavnimi ukrepi, vključno s preverjanjem PCT pogoja, in jo sproti prilagajali aktualnim epidemičnim razmeram.

Mestna praznična razsvetljava bo zasijala v petek, 26. novembra, popoldan, a tudi letos spremljevalnega programa ob prižigu lučk ne bo. Organizatorji Mariborčane in obiskovalce mesta vabijo, da se v prihodnjih dneh v družbi svojih najdražjih sprehodijo po mestnih ulicah in trgih, ki jih bodo povezovale svetlobne čarobne niti, simbolična ponazoritev za povezovanje med ljudmi.

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor: »Za vse meščanke, meščane in obiskovalce mesta smo pričarali Čarobni Maribor. Uredili in okrasili smo tudi kotičke mesta, ki so bili pred tem temni in s svojim videzom niso vabili k obisku. Urejamo historične prehode, čarobne ulice, skozi katere vas vabim, da se sprehodite, osvetlili bomo tudi Vojašniški trg, ki bo v kratkem naš skupni prostor druženja in dobrega počutja. Kljub situaciji, v kateri smo, verjamem, da se boste v našem mestu počutili dobro. Skupaj z ekipo, ki je zadnje mesece intenzivno pripravljala program in okrasitev mesta, smo naredili vse, da bo obisk Čarobnega Maribora predvsem varen in prijeten za vse.«

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: »Čarobni Maribor bo ponudil raznovrstne in kakovostne vsebine s poudarkom na varnem in odgovornem ravnanju organizatorjev in obiskovalcev. Pripravljeni smo, da, v kolikor bi nam to razmere dopuščale, ponudimo še več vsebin veselega decembra, a zaenkrat ostajamo pri scenariju z lokacijsko razpršenimi vsebinami in takimi, pri katerih je v ospredju individualno doživetje prazničnega vzdušja. Kljub temu zagotavljamo, da bo tudi letos obisk prazničnega Maribora zares čarobno doživetje.«

Neva Pipan, koordinatorica aktivnosti v kabinetu župana Mestne občine Maribor: »Lepo okrašeno mesto pozitivno vpliva na razpoloženje prebivalcev in obiskovalcev in pomaga pričarati praznično in pozitivno vzdušje, ki je v teh časih, ko se še vedno soočamo s pandemijo, še kako pomembno. Okrasitev se letos širi na Vojašniški trg in Magdalenski park ter mestne četrti in krajevne skupnosti. Želimo si, da naše mesto obiščejo tudi drugi, prebivalci sosednjih občin, obiskovalci, domači in tuji gosti, ki so čarobni Maribor zaradi pandemije lani obiskali le digitalno.«

Koordinator programskih vsebin Čarobnega Maribora je Zavod za turizem Maribor, za okraševanje praznične mestne razsvetljave skrbi Mestna občina Maribor s podporo javnega podjetja Nigrad iz Skupine JHMB. Izvajalec darilne tržnice je javno podjetje Snaga iz Skupine JHMB. V okviru Čarobnega Maribora se izvaja tudi Festival Vilinsko mesto, ki je produkcija Narodnega doma Maribor v sodelovanju z Društvom Hiša! in Zavodom MARS Maribor.

Božična tržnica na Glavnem trgu

Božično tržnico bo podjetje Snaga iz Skupine JHMB tudi letos organiziralo na Glavnem trgu. V 15 sejemskih hišicah se bodo od petka, 26. novembra 2021, naprej predstavili ponudniki z darilnim, kulinaričnim in sladkim programom. Nataša Matijevič, vodja službe tržnic v podjetju Snaga iz Skupine JHMB: »Med skupno 24 ponudniki bodo tudi domače kmetije, priznani lokalni in pomurski lectarji ter pridelovalci ekoloških izdelkov in pridelkov. Tako bo tržnica ponujala suhomesnate proizvode, sire, potice in piškote, še prav posebej bo letos dišalo po medenjakih, kupiti bo mogoče tudi božične okraske iz medenega testa.« 16. decembra 2021 se jim bo pridružila Art tržnica, na kateri bodo svoje izdelke na ogled in na prodaj postavili domači rokodelci, umetniki in obrtniki z ročno izdelanimi darili. Delovni čas Božične tržnice bo od ponedeljka do četrtka od 10. do 20. ure, v petek in soboto od 10. do 21. ure ter ob nedeljah in praznikih od 10. do 18. ure. Za vstop in neomejeno gibanje znotraj tržnice bo potrebno izpolnjevati pogoj PCT.

Gostinske stojnice na Trgu Leona Štuklja

Hišice s praznično gostinsko ponudbo na Trgu Leona Štuklja bodo na sproščeno druženje vabile od ponedeljka do sobote od 10. do 22. ure in ob nedeljah od 15. do 22. ure. Vstop v ograjeno območje bo mogoč ob izpolnjevanju pogoja PCT. Gostinske hišice bodo postavljene od 26. novembra do 31. decembra.

Prihod dedka Mraza

Tadeja Dobaj, koordinatorica dejavnosti pri Zvezi prijateljev mladine Maribor: »Tudi letos bomo dedka Mraza poiskali na Pohorju in pospremili njegov odhod v mesto, v naslednjih dneh pa bo prepotoval mesto po dolgem in počez ter obiskal otroke v vrtcih.« Prihod dedka Mraza v soboto, 11. decembra, se bo pričel ob 17. uri na TV Maribor. Igranemu filmu V koči dedka Mraza bo sledila lutkovna predstava Sneguljčica, medtem pa bo dedek Mraz na praznično okrašeni kočiji s pohorsko vilo Simono že prispel v dolino in od 18. ure dalje ga bomo lahko srečali na ulicah. Zadnja vožnja v mestnem središču bo 28. decembra ob 17. uri. Decembrske ustvarjalne delavnice bodo v Domu ustvarjalnosti mladih potekale med 13. in 23. decembrom, vsak delovni dan med 15. in 19. uro, od 27. do 31. decembra pa bo v dopoldanskem času program novoletnih počitnic.

Svetlobne instalacije Lumina

Do konca leta si bo v Magdalenskem parku moč ogledati sedem svetlobnih instalacij Lumina, ki bodo zasvetile v petek, 26. novembra, ob 18. uri. Maja Pegan, vodja projekta Lumina in predsednica društva Hiša!: »Letošnja Lumina se prvič seli na desni breg. Iskali smo prostor, ki ostaja v prazničnem času temen in pozabljen, ter ga našli v Magdalenskem parku. Tam bo v sklopu Lumine in Vilinskega mesta zaživel “Čarobni vrt” in čeprav pravijo, da narava pozimi spi, v našem parku ni čisto tako. Se srečamo v čarobnem vrtu, polnem barv, svetlobe in skrivnostnih bitij.«

Pot po Čarobni galeriji in skupno okraševanje urbanih gozdičkov

Po mestnih ulicah in trgih bo tudi letos vodila Pot po Čarobni galeriji, letos z dodatnimi tremi motivi, ki predstavljajo štajersko prestolnico kot mesto legend, kot božično destinacijo in kot mesto mladih. Skupno osem tematskih fototočk bo postavljenih skupaj z urbanimi gozdički, ki vabijo k skupnem okraševanju. Društvo Hiša! se je namreč tudi letos povezalo z Zavodom Mars in Društvom likovnih pedagogov Pedagoški liki ter s podporo Mestne občine Maribor in Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti pripravila projekt “Skupno okraševanje”. Maja Pegan, vodja projekta Lumina in predsednica društva Hiša!: »S projektom vabimo prebivalce, društva, zavode in šole, da pomagajo soustvarjati praznično podobo našega mesta. Prvi bodo smrečice začele krasiti že v petek, 26. novembra, krasili pa jih bomo vse do 24. decembra.« K okrasitvi tako vabijo tudi prebivalce mesta. Na spletni strani Zavoda Mars bodo na voljo video navodila za izdelavo okraskov, material bo na voljo v prostorih Zavoda MARS ali v pisarni Rajzefibra. Z izdelanimi okraski bodo nato lahko okrasili enega od osmih urbanih gozdičkov Čarobne galerije – na vogalu Tyrševe in Slovenske ulice, Trgu svobode, ulici Maksimilijana Držečnika, Gosposki ulici, ob stolni cerkvi, na Koroški cesti, Vojašniškem trgu in pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače.

Festival Vilinsko mesto

Marko Brumen, producent Festivala Vilinsko mesto: »Letos otroci in družine bolj kot kadar koli potrebujemo oazo normalnosti, otok domišljije in goro ustvarjalnosti. Zato letošnji Festival Vilinsko mesto ponuja več kot 135 dogodkov, od inovativnih, ustvarjalnih, plesnih delavnic, etnografskih in umetniških razstav do radovednih sprehodov, svetlobnih skulptur, kakovostnih predstav in koncertov za otroke in njihove družine.« Jedro dogajanja bo v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo glasbene, lutkovne in gledališke predstave ter raznovrstne delavnice, čitalnice, igralnice in številni drugi dogodki, vključno z večernim glasbenim programom. Ulično gledališče Ana Mrzla bo letos razveseljevalo na Vojašniškem trgu, tradicionalno pa bodo v Vilinskem mestu znova pomahali v slovo dedku Mrazu. Ukrepe in program bodo sproti prilagajali razmeram. (konec)