24.05.2021 ob 23:31
Deli članek
Izpostavil področje zaposlovanja in dela

Ljubljana (MOREL)-  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na pogovor sprejel Miho Lobnika, zagovornika načela enakosti. Lobnik je predsedniku republike predstavil Letno poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2020, ki je četrto celoletno poročilo od ustanovitve tega državnega organa.
Lobnik je predsednika republike seznanil z izzivi na področju varstva pred diskriminacijo v letu 2020. Kot je dejal, je tudi na delo Zagovornika načela enakosti v letu 2020 pomembno vplivala epidemija, zaradi stisk prebivalcev pa je opravil veliko več svetovanj in prejel tudi občutno več predlogov za oceno diskriminatornosti predpisov. Zagovornik je izpostavil področje zaposlovanja in dela kot tisto družbeno področje, na katerem se diskriminacija zgodi najpogosteje. Kot zelo pomembno je pozdravil odločitev upravnega sodišča, ki je Zagovorniku pritrdilo v odločbi o ugotovljeni diskriminatornosti obračunavanja poslovne uspešnosti /božičnice glede na prisotnost delavca na delovnem mestu.
Kot ugotavlja Zagovornik v poročilu za leto 2020, je pri varstvu pred diskriminacijo Slovenija vsako leto bolj uspešna, a jih kljub temu na tem področju čaka še veliko dela.
Predsednik Pahor je z zadovoljstvom ugotovil, da sta vloga in pomen Zagovornika načela enakosti vsako leto pomembnejši in javno prepoznavnejši, za kar gre zasluga tudi dobremu delu Zagovornika in njegovih sodelavk in sodelavcev. Z Zagovornikom sta ocenila, da je bilo področje skrbi za starejše v času epidemije Covid-19 eno najkritičnejših v boju proti epidemiji, kar nas vse dodatno obvezuje k posebni pozornosti do učinkovitega reševanja vprašanj na tem področju. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)