28.04.2022 ob 14:23
Deli članek
Janšisti zlorabili pesem Ivana Minattija

Ivan Minatti

Ljubljana (MOREL)- Iz družabnega omrežja objavljamo pismo, ki ga je  brat Katarine Minatti Matej Minatii poslal janšistični vladi in Zvezi borcev v zvezi z torkovo državno proslavo.

Pozdravljeni, v imenu svojcev pokojnega pesnika in borca Ivana Minattija z globokim ogorčenjem in žalostjo zavračam zlorabo očetove pesmi Bilanca za politične in revizionistične namene odhajajoče oblasti ob torkovi "proslavi" dneva upora proti okupatorju. Moj oče je bil po vojni zgrožen ob seznanitvi z zločini, ki jih je zagrešila takratna oblast, a se partizanskim vrednotam upora, svobode in enakosti nikoli ni odrekel.

Nikoli ne bi privolil v nesramno brisanje in izkrivljanje vrednosti partizanskega boja, ki smo mu bili priča ob včerajšnji interpretaciji praznika upora proti okupatorju. Svetovna in slovenska zgodovina je že napisala svojo "bilanco". Ne dovolim, da na račun očetove pesmi prosperirajo tisti, ki poskušajo zgodovino pisati po svoje, razdvajajo, spodbujajo sovraštvo in ponovno skušajo družbo pahniti v stanje, podobno tistemu, ki je povzročilo najhujše tragedije dvajsetega stoletja. Kot nosilec avtorskih pravic pesnika Ivana Minattija ne soglašam z uporabo očetovih pesmi za namene protokola te vlade.Svojci pesnika in akademika Ivana Minattija: Matej Minatti, Lojzka Špacapan in Katarina Minatti. (konec)