27.11.2021 ob 20:32
Deli članek
LXVI. plenarno zasedanje konference odborov parlamentov Evropske unije za evropske zadeve (COSAC)

Ljubljana (MOREL)- V ponedeljek in torek, bo državni zbor skupaj z državnim svetom v okviru parlamentarne dimenzije slovenskega predsedovanja Svetu EU gostil LXVI. plenarno zasedanje konference odborov parlamentov evropske unije za evropske zadeve – COSAC. Dogodek bo potekal v obliki videokonference.

Predstavniki pristojnih odborov nacionalnih parlamentov se na konferenci srečujejo dvakrat letno in skupaj s predstavniki evropskega parlamenta, Evropske komisije ter drugih mednarodnih in državnih institucij razpravljajo o aktualnih evropskih zadevah. Srečanju bosta sopredsedovala predsednik odbora državnega zbora za zadeve EU Marko Pogačnik in predsednik komisije državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve Bojan Kekec.

Teme srečanja bodo:
1)        Dosežki slovenskega predsedovanja Svetu EU
2)        Krepitev evropske perspektive držav Zahodnega Balkana
3)        Perspektiva mladih v odločevalskih procesih EU in njihova vloga v prihodnosti
4)        Konferenca o prihodnosti Evrope
Udeležence konference bosta uvodoma pozdravila predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Dosežke slovenskega predsedovanja Svetu EU bo predstavil državni sekretar na mnistrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan.
V okviru teme krepitev evropske perspektive držav Zahodnega Balkana bo z video sporočilom udeležence nagovoril evropski komisar za soseščino in širitev Olivér Várhelyi, z udeleženci pa se bodo o temi pogovarjali državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan, predsednik odbora za evropske integracije skupščine Črne Gore Branimir Gvozdenović in članica odbora za EU zadeve sobranja Republike Severne Makedonije Slavjanka Petrovska.
Drugi dan zasedanja bodo svoja mnenja o perspektivi mladih v odločevalskih procesih EU in njihovi vlogi v prihodnosti predstavili podpredsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec ter koordinatorka EU za mlade Biliana Sirakova. Kratka prispevka bosta imela tudi podpredsednik odbora za zadeve EU Nik Prebil in podpredsednica evropskega mladinskega foruma Anja Fortuna.
Plenarno zasedanje se bo zaključilo s tematsko razpravo o konferenci o prihodnosti Evrope, v kateri bodo svoje poglede predstavili evropski poslanec Guy Verhofstadt, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije Gašper Dovžan, podpredsednica evropske komisije Dubravka Šuica, predsednica odbora za evropske zadeve nacionalne skupščine Republike Francije Sabine Thillaye in predsednik odbora za evropske zadeve senata Republike Francije Jean-Francois Rapin.

V okviru plenarnega zasedanja bo COSAC imenoval tudi novega stalnega člana Sekreteriata COSAC za obodobje 2022-2024.

Konferenca odborov parlamentov Evropske unije za evropske zadeve (COSAC) je bila ustanovljena že leta 1989 in je najstarejši dogodek parlamentarne dimenzije predsedovanja. Namen konference je okrepiti vlogo nacionalnih parlamentov na področju zadev EU ter spodbujati sodelovanje, koordinacijo in izmenjavo dobrih praks med nacionalnimi parlamenti ter Evropskim parlamentom. Konferenca je namenjena razpravi predstavnikov nacionalnih parlamentov z uglednimi predstavniki institucij EU, drugih organizacij in stroke o ključnih problematikah, ki so obravnavane na ravni EU. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)