10.11.2021 ob 21:23
Deli članek
Lastniki naj počistijo za svojimi pasjimi ljubljenčki

Celje (MOREL) – Čeprav so lastnike psov že večkrat prosili, da v urbanem okolju počistijo iztrebke in tako pripomorejo k čistemu in urejenemu mestu, se je v zadnjem času stanje na tem področju znova poslabšalo. Mnogi občani so nezadovoljni, ker med sprehodom opažajo, da po zelenicah, sprehajalnih poteh in tudi po mestnih ulicah ležijo pasji iztrebki. Neodgovorno ravnanje nekaterih lastnikov psov je nedopustno, zato bo mestno redarstvo poostrilo nadzor. Če lastnik psa kljub opozorilu ne bo počistil iztrebkov, mu bo mestni redar izrekel globo v višini 80 evrov.

V mestu imamo na različnih koncih okoli 80 košev za pasje iztrebke, ki jih družba Simbio redno prazni in predaja v mehansko-biološko obdelavo. Ker je pobiranje pasjih iztrebkov nujno potrebno iz higienskega in okoljevarstvenega vidika, lastnike psov znova pozivamo, da ravnajo odgovorno do ostalih ljudi in okolja.

V pasjih iztrebkih je izredno veliko bakterij, parazitov in glist, ki so škodljivi za ostale pse in tudi ljudi, zlasti za otroke in tiste, ki imajo oslabljen imunski sistem. Poleg tega pasji iztrebki onesnažujejo zemljo s patogenimi klicami. Prav tako je nedopustno, da so fasade zgradb v starem mestnem jedru, kandelabri in tlakovci onesnaženi s pasjim urinom. Javno podjetje Simbio urin spira s tlakov in kandelabrov, s fasad pa ga ne more.

V zadnjem času se je v našem mestu razširil tudi vandalizem. Neznanci uničujejo koše za odpadke in jih mečejo v Savinjo, znašajo se tudi nad kolesi iz sistema KolesCE. S svojim ravnanjem povzročajo veliko škodo. Namerno uničevanje javne lastnine in kakršnokoli obliko vandalizma strogo obsojajo. V sodelovanju s policijo bodo storili vse, da bodo tovrstno početje preprečili. To so sporočili iz kabineta celjskega župana. (konec)