25.10.2021 ob 19:54
Deli članek

Ljubljana (MOREL)-Slovenska prestolnica je dobila novo sosesko Novo Brdo. V 18 objektih je skoraj 500 novih stanovanj. Stanovanjski sklad RS (SSRS) je novo četrt odprl ob obeležitvi 30-letnice svojega delovanja. V novi soseski bo Sklad ponudil višji standard bivanja. Vsi objekti so prilagojeni tako mladim in družinam kot tudi starejšim. V podzemnih garažah najdemo kar 522 parkirnih mest za stanovalce. Prav tako so v soseski na voljo različne javne storitve, kot so knjižnica in trgovine ter varen odprt zunanji prostor, kjer bo veliko zelenja in otroška igrišča. Lokacijsko se objekti nahajajo blizu priključka na mestno ljubljansko obvoznico in avtocesto.

Izreden projekt je pomemben tako za celo Slovenijo kot tudi za samo Ljubljano. Dejstvo je, da gre za eno od največjih stanovanjskih sosesk v prestolnici, nad katero je navdušen tudi Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana: »Mesto Ljubljana skrbi za to, da bo soseska Novo Brdo zelo prijetna za bivanje stanovalcev. Pred kratkim smo v bližini soseske oz. v tehnološkem parku odprli novo enoto vrtca. Obenem smo tudi razširili osnovno šolo Vrhovci, če bo treba, pa bomo v bližini zgradili tudi novo osnovno šolo.«

Izjemno ponosen in navdušen nad novo četrtjo je tudi  Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS: »Uspešno smo zaključili največjo stanovanjsko gradnjo v samostojni Sloveniji. Raznolika stanovanja v 18 blokih bodo varen in topel dom 498 ranljivim družinam in posameznikom, od tega bo tudi 25 oskrbovanih stanovanj za starejše od 65 let. Dodal je, da je soseska Novo Brdo skupaj s partnerskim delom Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana, ki ga sofinancira SSRS, največji projekt od skupaj 1887 novih stanovanj, s katerimi delovno obeležujejo 30-obletnico delovanja Sklada.

»Največji delež 819 stanovanj predstavljajo lastne gradnje, 729 stanovanj sofinanciramo občinam in mestnim skladom, 339 gotovih stanovanj pa smo po ugodnih cenah kupili preko razpisa. V izvedbi pa je že nov cikel 10 projektov v sedmih regijah z 906 stanovanji, za katerega si prizadevamo pridobiti 70 milijonski kredit socialno razvojne CEB banke,« je izpostavil direktor Stanovanjskega sklada RS, ki vseskozi dopolnjuje svojo obstoječo ponudbo stanovanj po vsej Sloveniji za vse skupine prebivalstva. (konec)