14.01.2022 ob 22:41
Deli članek
Minister Cigler Kralj se hvali z dvigom plač, ki to ni!

Janez Cigler Kralj zavaja

 

Ljubljana (MOREL- Minister za socialo Janez Cigler Kralj se je prejšnji teden pohvalil z odločitvijo za dvig minimalne plače za 4,9 odstotkov oziroma 22 evrov neto. Z omenjenim dvigom, ki to pravzaprav ni, je več problemov, so zapisali v stranki Levica. 

Prvič, sploh ne gre za dvig, ampak zgolj za redno letno uskladitev s splošno inflacijo, h kateri je minister tako ali tako zakonsko obvezan.

Drugič, inflacija predstavlja statistično povprečje, znotraj katerega so se najbolj osnovne dobrine in storitve občutno bolj podražile. Za osnovni živež in stanovanjske položnice revnejša gospodinjstva namenijo skoraj polovico vseh svojih prihodkov. Dvig 4,9 odstotkov torej ne zaleže.

Kako je zares izgledala inflacija lani: kruh +9,4 %, mleko +7,1 %. sveže sadje +13,2 %. zelenjava +6,6 %, krompir +25 %, hrana za dojenčke +6,8 %, oblačila in obutev +5,9 % ter elektrika in ogrevanje +11,7 %

Tretjič, minister določa izhodiščno minimalno plačo na osnovi zastarelih podatkov iz leta 2016, daleč preden je izbruhnila koronakriza. Z ignoriranjem pozivov k ponovnemu izračunu minimalnih življenjskih stroškov se minister izogiba določilu, ki ga je Levica vpisala v zakonodajo: da minimalna plača avtomatično raste vsaj 20 % nad izračunanimi stroški.

Zaradi naštetih razlogov 22 evrov naših javnih sredstev, ki jih je minister Cigler Kralj blagovolil razdeliti nazaj, ni nikakršno darilo. Ni niti miloščina, je pljunek v obraz ljudem, ki se sprašujejo, kako bodo stisnili položnice in hrano do konca meseca!

V Levici pripravljajo nujno sejo, na kateri bodo soočili ministra s temi dejstvi in zahtevali višji dvig, so zapisali v sporočilu za javnost.(konec)