21.01.2022 ob 22:00
Deli članek

Koper, (MOREL) – Izjemno hitro širjenje omikrona vpliva tudi na kadrovske kapacitete domov za starejše. Rdeči križ Slovenije se je zato odzval na prošnje za pomoč treh obalnih domov. Devet prostovoljcev – bolničarjev prve pomoči Rdečega križa Slovenije je ta teden začelo z delom v Centru starejših občanov Lucija, Domu upokojencev Ptuj - Enota Koper in Domu upokojencev Koper.

Ti so aktivirani na podlagi Odredbe o aktiviranju prostovoljcev RKS in GZS ter drugih nevladnih organizacij, ki delujejo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči in imajo ustrezna znanja za bolničarje, za pomoč pri oskrbi bolnikov v socialno-varstvenih ustanovah (166-2/2021-188 – DGZR).

Bolničarji RKS pomagajo pri različnih dnevnih aktivnostih, predvsem pa pri hranjenju stanovalcev, umivanju in kopanju, oblačenju ter slačenju. Prav tako so jim zaupane naloge, kot sta menjava inkontinenčnih pripomočkov ter pomoč pri obračanju, s čimer se preprečujejo preležanine. S svojo toplino in prijaznimi besedami pa prostovoljci marsikateremu oskrbovancu domov polepšujejo dneve.

Poleg na novo aktiviranih bolničarjev prve pomoči Rdečega križa Slovenije pa so ti še vedno prisotni tudi v UKC Ljubljana. Bolničarji RKS tam pomagajo že vse od 17. novembra 2021.

V Rdečem križu Slovenije poudarjajo, da bodo še naprej poskušali odgovoriti na pomoč na vse prošnje in zahteve, kljub dejstvu, da so tudi njihove vrste nekoliko okrnjene bodisi zaradi bolezni bodisi zaradi karanten. To so sporočili iz RKS.(konec)