14.09.2021 ob 21:54
Deli članek
Odločno podpirajo prostovoljno cepljenje proti SARS-CoV-2

Ljubljana (MOREL)- Socialni demokrati zaupamo znanosti, zdravstveni stroki in odločno podpiramo prostovoljno cepljenje proti SARS-CoV-2. Cepljenje preprečuje širjenje okužb in pomembno zmanjša možnosti za hud potek bolezni. Do zajezitve epidemije bodo različni ukrepi del nove realnosti. Med te prav gotovo sodi tudi pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani), ki nam omogoča, da kljub dnevnemu porastu okužb ne zapiramo javnega življenja.

Ob tem vlado pozivamo, da ob spodbujanju prostovoljnega cepljenja in samozaščitnih ukrepov, zagotovi široko dostopnost testiranja. Stroške testiranja naj nosi država, ne pa podjetja. Dodatni stroški za testiranja, ki bi bremenili dejavnosti, bodo posledično vodili k izogibanju testiranja, s tem pa k nadaljnjemu širjenju epidemije.

Posebej bi radi izpostavili po našem mnenju sporen pogoj PCT za dostop do zdravnika. Prvi in drugi val epidemije sta prebivalcem močno omejila dostop do zdravstvenih storitev. S PCT pogojem za dostop do zdravnika se bo ponovno vzpostavila ovira za dostop in povečala neenakost, kar bo prispevalo k neodkritim zdravstvenim stanjem, poslabšanjem bolezni in splošnemu poslabšanju zdravstvene slike prebivalstva.

Vlado ponovno pozivamo k ustreznejšemu upravljanju epidemije in komuniciranju. Še vedno se sprejemajo zgolj odloki in ne zakoni. Vlada sprejema odloke od danes na jutri, pri čemer se dogaja, da so odloki med seboj neusklajeni. Sporočila si pogosto nasprotujejo, odloki in pomembne odločitve se medijem sporočajo po e-pošti čez vikend, ipd.

Takšno upravljanje z epidemijo in komuniciranje ne prispevata k zaupanju. Nasprotno, ustvarjata zmedo, stiske in nezaupanje prebivalcev. Posledično je precepljenost v Sloveniji pomembno nižja kot v primerljivih državah, prav tako spoštovanje sicer strokovno utemeljenih ukrepov. To so zapisali v sporočilu za javnost v strani SD, ki sta ga podpisala  predsednik sveta SD  za zdravje Branko Gabrovec  in predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon. (konec)