23.06.2021 ob 22:58
Deli članek
Pahor praznuje in se veseli

Nova Gorica(MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil sprejema in praznovanja 30. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije na Trgu Evrope v Novi Gorici. Današnjo slovesnost je predsednik republike označil za “dogodek brez precedensa, saj na predvečer praznika dneva državnosti tukaj, na Trgu Evrope, skupaj z nami praznujejo naši italijanski prijatelji”, je dejal. “Tukaj smo pred skoraj dvajsetimi leti praznovali vstop Slovenije v Evropsko unijo in se veselili skupne evropske prihodnosti. Da ste z nami pripravljeni deliti ponos in radost ob našem nacionalnem prazniku nam veliko pomeni.”

Predsednik republike se je ob tem spomnil na obisk pri prijatelju in predsedniku Italijanske Republike Sergiu Mattarelli aprila letos v Rimu. Takrat sta se pogovarjala o stisku rok pred dvema spominskima obeležjema v Bazovici in govorila o vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski manjšini v Italiji, ter oba menila, da so bili zanju to eni najlepših trenutkov v njunih političnih karierah. Brez vseh drobnih vsakodnevnih dejanj ljudi, ki največkrat ostanejo anonimni, in ustanov, ki na obeh straneh meje negujejo sožitje, pa tisti dan ne bi bil mogoč. 

Takrat aprila sta predsednika Pahor in Mattarella sprejela odločitev, da s pismom “Pogovorimo se o Evropi” povabita k razmisleku o naši skupni evropski prihodnosti vse državljane EU. “Prvič se je zgodilo, da so se takemu pismu pridružili vsi predsedniki in predsednice vseh članic EU. V duhu najine privrženosti skupni evropski prihodnosti sva se tudi odločila, da bova v drugi polovici oktobra tukaj, na tem trgu, skupaj nagovorila oba naroda in vse Evropejce,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da bomo takrat proslavili slovensko - italijansko prijateljstvo in zavezanost evropskim vrednotam, ki bodo nam in našim otrokom omogočile trajen mir, varnost in blaginjo.

Sprejem in praznovanje so priredili Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu, obe krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji - Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, Kulturni center Lojze Bratuž in Kulturni dom v Gorici. To so sporočili iz njegovega kabineta. (konec)