26.05.2021 ob 19:51
Deli članek
Podpora protestu proti vladi Janeza Janše

Tanja Fajon

Ljubljana (MOREL)- Na današnji seji predsedstva Socialnih demokratov so sprejeli naslednjo izjavo: "Socialni demokrati se pridružujemo sindikatom in protestnim gibanjem pri podpori mirnemu protestu proti vladi Janeza Janše, ki bo v petek, 28. maja 2021, v Ljubljani.

Ponavljamo naš poziv k odstopu Janeza Janše in takojšnjim predčasnim volitvam. Pozivamo vlado, da spoštuje ustavno pravico do svobode izražanja, pravico do protesta in pravico do javnega zbiranja.  

Pozivamo vse pristojne na čelu z vlado, da se vzdržijo nasilja in represije. Predlog kongresne resolucije SDS je namreč mogoče razumeti kot vnaprejšnje legitimiranje nasilja in represije nad drugače mislečimi."

Predsednica SD Tanja Fajon je na seji Predsedstva SD spomnila, da to soboto, 29. maja 2021, stranka SD praznuje 28. obletnici združevanja levih, socialdemokratskih in socialističnih sil v Združeno listo socialnih demokratov, ob tem pa ta konec tedna mineva tudi prvo leto, odkar vodi stranko: “Ponosno ugotavljam, da smo v tem času okrepili zaupanje ljudi v socialno demokracijo, vzpostavili partnersko sodelovanje z opozicijo, okrepili svoje sodelovanje s civilno družbo in skupaj z njo zastavili skupne projekte, izboljšali vključenost članstva v sprejemanje odločitev in začeli s prenovo naše mreže. Predvsem pa smo se vzpostavili kot jasna politična, vsebinska in kadrovska alternativa Janševi vladi”.

Predsedstvo SD je pri tem obravnavalo napredek pri pripravi programa stranke, saj se na ravni stranke zaključuje priprava sektorskih strategij do leta 2030. Strokovni sveti so opravili obsežno delo pri analizi stanja, mednarodni primerjavi ter ciljih in ukrepih za naslednja dva vladna mandata do leta 2026 oziroma 2030.

Predsedstvo SD je podprlo skupne aktivnosti stranke in civilne družbe oziroma sindikatov pri razpisu referendumov o zakonu o vodah ter zakona o demografskem skladu. To je sporočila služba SD za odnose z javnostmi. (konec)