03.12.2021 ob 22:28
Deli članek
Prvo središče za električna vozila na Dolenjskem

Novo mesto (MOREL) - Družba Petrol in Supernova sta danes v Novem mestu, na lokaciji nakupovalnega centra Supernova Qlandia, odprla najsodobnejši center za polnjenje električnih vozil z e-polnilnicami, ki zmorejo polnjenje do 350 kW. Gre za prvo središče več standardne polnilne infrastrukture za električna vozila na Dolenjskem.

Petrol z otvoritvijo ultra hitre polnilnice ob nakupovalnem centru Supernova Qlandia v Novem mestu v sodelovanju s Supernovo uspešno zaključuje evropski projekt NEXT-E, katerega cilj je pospešiti uvajanje več standardne polnilne infrastrukture za električna vozila (v skladu z nacionalnimi izvedbenimi okviri in direktivo EU o infrastrukturi za alternativna goriva), z namenom doseganja ambicioznega cilja razogljičenja v prometu in gospodarstvu. Projekt, ki se je začel leta 2017 in se zaključuje z letošnjim letom, je sofinanciran s strani Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA) v okviru Instrumenta EU za povezovanje Evrope.  

Petrolova razvejana mednarodna mreža električne polnilne infrastrukture se intenzivno širi. Cilj družbe Petrol je do leta 2025 - poleg dosedanjih 260 polnilnic v Sloveniji, na Hrvaškem, Srbiji in Črni gori - v portfelj dodati še 1.300 električnih polnilnic. „S širjenjem omrežja polnilnic v Petrolu sledimo zastavljeni viziji, s katero želimo postati integriran partner v energetski tranziciji z odlično uporabniško izkušnjo. S postavitvijo ultra hitrih polnilnic svojim uporabnikom omogočamo, da električne avtomobile napolnijo v najkrajšem možnem času. S tem bistveno izboljšujemo uporabniško izkušnjo in se dodatno pozicioniramo kot najbolj celovit ponudnik trajnostne mobilnosti v regiji,” je povedal  Jože Bajuk, član uprave Petrola.

Poleg dveh ultra hitrih polnilnic, ki omogočajo polnjenje z močjo 350 kW, to središče (hub) dodatno vključuje tri počasne polnilnice, z močjo 22 kW, in tako ponuja skupaj osem polnilnih mest, ki so uporabnikom dostopna 24/7. Nahaja se na strateško pomembni lokaciji sredozemskega avtocestnega vozlišča med Slovenijo in Hrvaško oz. Ljubljano in Zagrebom, in je obenem tudi velik doprinos za Dolenjsko. Po besedah župana Novega mesta Gregorja Macedonija „je e-mobilnost ena ključnih usmeritev Mestne občine Novo mesto na področju trajnostne mobilnosti. Pri trajnostnem razvoju smo že pri več projektih partnerji s podjetjem Petrol. Celostno in trajnostno načrtovanje je postalo eden izmed osrednjih stebrov naših prizadevanj, povezanih tudi z varovanjem okolja. Pri tem želimo biti vzor tudi sami, saj z uporabo lastnih oz. z souporabo električnih vozil večino naših potreb po prevozih poganja elektrika. Na splošno je opaziti, da je zavedanje naših občanov o pomenu e-mobilnosti vedno večje, vse več je tudi dejanske uporabe, zato želimo uporabnikom električnih avtomobilov zagotoviti čim bolj dostopno infrastrukturo. Občina sama oz. skupaj s partnerji je postavila že 15 električnih polnilnic, veseli pa me tudi sodelovanje gospodarstva in podjetij, ki dodatno postavljajo svoje javne polnilnice, saj smo tako skupaj korak bližje k cilju zmanjševanja emisij. Posebej hitre polnilnice, kot je novopostavljena polnilnica v Mačkovcu, so nujno potrebne, da zagotavljajo ustrezno podporo e-mobilnosti na daljše razdalje.”

Gre za prvo lokacijo Petrola in Supernove v Sloveniji s tovrstno infrastrukturo, ki uporabnikom električnih vozil nudi različne možnosti izbire glede na način in ceno polnjenja, obenem pa jim tudi omogoča, da med polnjenjem vozila izkoristijo čas v nakupovalnem središču za nakupovanje, kosilo, zabavo ipd. „Skupina Supernova upravlja s 25 nakupovalnimi centri in nakupovalnimi parki v Sloveniji. Kot vodilni slovenski investitor v nakupovalna središča smo prepričani, da moramo skrbeti za okoljsko ozaveščenost in ohranjanje virov, tako pri gradnji kot pri upravljanju s premoženjem. Naš cilj je postati ogljično nevtralno podjetje in vodilno podjetje na področju energetske učinkovitosti. Z izvajanjem tega programa bomo pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja okolja in izboljšali kakovost življenja. Sodelovanje pri projektih, usmerjenih v prihodnost, je za nas zelo pomembno in ponosni smo, da poleg postavitve dvo megavatne sončne elektrarne na streho centra in menjave razsvetljave v led tehnologijo,  odpiramo v sodelovanju s Petrolom še električno polnilnico vozil, ki bo obiskovalcem nudila možnost brezskrbnih  nakupov v času polnjenja vozila. Čas, ko čakajo, da se njihov avtomobil napolni, lahko izkoristijo v široki ponudbi nakupovalnega centra Supernova Qlandia Novo mesto, ” je ob otvoritvi poudarila Natalija Glogovšek, center manager v Supernova Qlandia Novo mesto.

Polnjenje električnih vozil na Petrolovih e-polnilnicah je mogoče z uporabo aplikacije OneCharge, preko prijave na spletne strani www.onecharge.eu ali s Petrolovo kartico e-mobilnosti. V aplikaciji in na spletni strani OneCharge so uporabnikom dostopne informacije o vseh Petrolovih polnilnicah (tip priključka, moč polnjenja, zasedenost, cenik).

Ob prednostni skrbi slediti potrebam uporabnikov, Petrol preko partnerske mreže in s storitvijo gostovanja omogoča breskrbno čezmejno vožnjo na dolge razdalje in polnjenje električnih vozil na polnilni infrastrukturi tudi v tujini. Uporabniki OneCharge aplikacije in spletne verzije OneCharge.eu lahko poiščejo polnilnice glede na možne lokacije na njihovi poti v tujini. Partnerska mreža se širi postopoma z željo, da bi v prihodnje omogočili storitev polnjenja v vseh državah EU. To so sporočili iz Petrola. (konec)