18.08.2021 ob 21:40
Deli članek
SD želi pomagati janšistični vladi

Ljubljana (MOREL)- Podjetnik in član SD Sandi Češko ter predsednik strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo  Milan M. Cvikl sta na današnji novinarski konferenci predstavila pobudo za konverzijo zahtevanih vračil COVID pomoči v brezobrestne razvojne kredite. Gre za pobudo Socialnih demokratov, ki je nastala na podlagi srečanj predsednice Tanje Fajon z državljani in podjetniki na turneji po slovenskih mestih »Slišimo vas«.

»Ugotavljamo, da po enem letu in pol vladanja aktualne vlade očitno ta vlada ni uspešna, zato ji želimo s to pobudo pomagati«, je uvodoma poudaril Milan M. Cvikl. Javni dolg znaša že blizu 90 odstotkov BDP in treba ga bo vrniti. Vlada zaradi načina izvajanja javnih pomoči v teh mesecih s pomočjo FURS izvaja preglede v podjetjih in zahteva vračilo pomoči, zato ker so bila nekatera podjetja uspešnejša, kot so načrtovali. Zahteve po vračilu pa bi podjetja likvidnostno izčrpala in tudi ogrozila, je še dodal Milan M. Cvikl in ob tem spomnil, da je slovenski trg dela zelo ranljiv, ker v Sloveniji temelji na mikro, malih in srednjih podjetjih. In ta podjetja, predvsem pa delovna mesta, je treba ohraniti.

Sandi Češko, ki sam kot podjetnik ni bil prejemnik nobenih COVID pomoči države, je opozoril, da razmere v gospodarstvu še niso normalne, temveč so se šele začele normalizirati. V teh pogojih podjetja niso mogla ustvariti akumulacije, da bi lahko vrnila državno pomoč. Ob tem je dodal, da so pred nami negotovi časi, napovedujejo se nove krize in četrti val epidemije COVID-19, zato morajo biti podjetja finančno stabilna in okrepljena.  

»S pobudo rešujemo dve stvari, ohranjamo delovna mesta in stabilnost, obenem pa pomagamo tudi tistim, ki imajo nove poslovne priložnosti«, je poudaril Sandi Češko. Konverzija zahtevanih vračil pomoči bi bila namreč na voljo vsem podjetjem. »To ne bo imelo nobenega negativnega bilančnega učinka na državni proračun. Kajti to bo kredit, ki se bo spremenil v dolgoročni kredit. S tem bomo sledili tudi principom in ukrepom najbolj uspešnih držav«, je zaključil Sandi Češko.

Aktualna vlada po mnenju Socialnih demokratov ne deluje ustrezno, ko zahteva vračanje dane državne pomoči. Zato to pobudo SD naslavlja prvenstveno na vlado ter na socialne partnerje. Če vlada ne bo sledila našemu predlogu, bo SD to rešitev predlagal z ustreznim predlogom v Državnem zboru. To so sporočili iz SD. (konec)