25.05.2022 ob 22:40
Deli članek

Mislinje (MOREL)- Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi letošnje srebrne lige v Mislinji zabeležila prvo zmago. Naša dekleta so bila s 3:0 (23, 12, 14) boljša od Luksemburžank. Že v soboto varovanke Marca Bonitte čaka obračun s Švedsko.

Slovenija: Anja Mazej, Eva Pogačar, Selena Leban, Nika Milošič, Tia Koren, Maša Pucelj, Mija Šiftar, Mirta Velikonja Grbac, Eva Zatkovič, Julija Grubišič Čabo, Saša Planinšec, Žana Ivana Halužan Sagadin, Naja Boisa. Selektor: Marco Bonitta.

Luksemburg: Mulli, Hoffmann, Schneider, Braas, Esselin, Tarantini G., Martin, Snopok, Fraschetti, Welsch, Tarantini L., Koos. Selektor: Fabio Aiuto.

Slovenska reprezentanca je prvi obračun letošnje srebrne evropske lige začela v postavi Eva Pogačar, Nika Milošič, Maša Pucelj, Mija Šiftar, Mirta Velikonja Grbac, Saša Planinšec in Anja Mazej, torej kar s tremi debitantkami v dresu izbrane vrste. Mlade Slovenke so si na servis 16-letne Pucljeve priigrale vodstvo s kar 5:0, dve zaporedni točki prav tako 16-letne Šiftarjeve pa sta Sloveniji pri 7:2 prinesli že pet točk naskoka. Luksemburžanke so na naše sprejemalke pritisnile s servisi in dosegle tri neposredne točke ter se približale na 10:9. Na servis kapetanke Nathalie Braas je sledila nova serija gostij, ki jih je ob slabem sprejemu in tudi napakah naših popeljala v ospredje. Slovenski selektor Marco Bonitta je pri 12:15 posegel po prvi prekinitvi. Velikonja Grbac je blokirala za 14:15, Planinščeva dosegla as za 16:16, a Luksemburžanke so spet pobegnile in povedle že z 18:21. Planinščeva in Milošičeva sta prebili obrambo nasprotnic za 20:21, Planinščeva je z blokom poravnala na 22:22. Pucljeva je dosegla as za 23:22, prvo zaključno žogo so imele naše pri 24:23, po dobrem servisu Planinščeve je niz zaključila 17-letna Lebanova, še tretja debitantka v slovenski reprezentanci, ki je nekoliko pred tem vstopila v igro.

Tudi drugi niz so odločneje začele naše odbojkarice, ki so tudi tokrat na servis Pucljeve in prek napadov Milošičeve in Šiftarjeve prišle do štirih točk naskoka. Po asu za 10:3, ki ga je prispevala Milošičeva, se je Fabio Aiuto odločil za odmor, a prekinitev Slovenk ni vrgla iz ritma. Ob mreži se je dobro znašla Velikonja Grbac, na sprejemu se je izkazala Anja Mazej, Pogačarjeva pa je še dvakrat našla razpoloženo Pucljevo, ki je napadla za 13:7 in dosegla nov as za 15:9. Luksemburžanke so ob tem še grešile, razlika je naraščala (16:9). Točke so nanizale še Planinščeva, Milošičeva in Šiftarjeva ter Sloveniji prinesle vodstvo z 20:12. Aiuto je poizkusil še z drugim odmorom, a je bil zaključek niza le še formalnost. Naše odbojkarice tekmicam namreč niso prepustile niti točke.

Uvod v tretji niz je bil nekoliko bolj izenačen, čeprav so naša dekleta prva povedla in vseskozi vodila za dve točki. Po bloku Velikonje Grbac so Bonittine varovanke prvič ušle na tri točke, na 7:4. Milošičevi sta uspela napad in as za 10:5, Mazejeva pa je z obrambama zagotovila še protinapada Šiftarjevi in Velikonji Grbac. Pri 12:5 je slovenski strateg namesto Pucljeve v igro poslal Evo Zatkovič, ki je uspešno napadla za 16:8, Lebanova, ki je prav tako prišla v igro, pa za 17:9. Slovenke niso popuščale, pred končnico so si nabrale že osem točk naskoka (20:12). Zopet je dobro napadla Šiftarjeva, zaključno žogo je priborila Zatkovićeva, ki je zatem prebila blok Luksemburžank za zmago s 25:14.

Slovenske odbojkarice bodo drugo tekmo srebrne evropske lige igrale že to soboto, ko se bodo v Mislinji pomerile s Švedsko. To je sporočila Ana Oblak iz OZS. (konec)