10.11.2021 ob 23:17
Deli članek
Šolska ura s predsednikom parlamenta«

Ljubljana (MOREL)- Predsednik državnega zbora Igor Zorčič se je v okviru projekta virtualna »Šolska ura s predsednikom parlamenta«, ki ga državni zbor izvaja v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenija, danes že četrtič virtualno sestal z učenci osnovnih šol. Predsednik Zorčič je učenkam in učencem iz osnovnih šol Šempeter v Savinjski dolini, Toneta Čufarja v Mariboru, Petrovče, Ribnica in Jurija Dalmatina Krško uvodoma opisal delovanje Državnega zbora kot najvišje predstavniške in zakonodajne institucije v državi, pri čemer je pojasnil, da delitev vej oblasti izhaja iz Ustave. Dotaknil se je tudi dela poslancev in na slikovit način prikazal vpliv zakonodaje na življenje vsakega posameznika.

Osrednji del virtualne »šolske ure« je bil tudi tokrat namenjen razpravi. Učenci tretje triade so bili na temo »Vpliv epidemije covid na naša življenja« mnenja, da je šolanje na daljavo vplivalo na slabši učni uspeh. Predsednik Zorčič je povedal, da je tudi v državnem zboru epidemija zahtevala veliko prilagoditev in upoštevanje vseh ukrepov. Ravno danes se je tudi cepil s poživitvenim odmerkom cepiva proti koronavirusu. Učenci so na drugo temo »Glas otrok v politiki« izpostavili nižanje starostne meje za aktivno volilno pravico na 16 let. Predsednik Zorčič je z zanimanjem poslušal njihovo argumentacijo in dodal, da je tema vedno zelo aktualna in da je sam naklonjen nižanju staroste meje.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v »šolski uri« sicer odgovarjal tudi na vrsto aktualnih vprašanj osnovnošolcev, med drugim jih je poleg njegove karierne poti in izzivov pri delu zanimalo, ali lahko pomaga Posavju, od koder izhaja. Pojasnil je, da je kot poslanec v državnem zboru zastopnik vseh državljank in državljanov, da pa lahko odda podporo projektom iz Posavja, kot je današnja obravnava zakona o podelitvi statusa mestne občine Občini Krško. Ob koncu je udeležencem »šolske ure« sporočil, da državni zbor kot institucija deluje transparentno in jih povabil na obisk, ko bo to možno, medtem pa lahko delo v državnem zboru spremljajo prek spleta in televizijskega parlamentarnega programa, saj gre, tako predsednik, za naše skupne zadeve in mi vsi smo ena država, Republika Slovenija.

Državni zbor načrtuje projekt »Šolska ura s predsednikom parlamenta« vzpostaviti kot del svojega stalnega izobraževalnega programa za otroke, mladostnike in mlade, pri čemer si obeta partnerstva z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, s katero sicer že vrsto let sodeluje tudi pri projektu Otroški parlament.

Projekt »Šolska ura s predsednikom parlamenta« je namenjen seznanjanju osnovnošolcev s parlamentarizmom in spodbujanju njihovega sodelovanja v procesih družbenega, tudi političnega, soodločanja. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)