18.03.2022 ob 16:10
Deli članek

Piran (MOREL)- Občina Piran, Krajevna skupnost Strunjan in Združenjem borcev za vrednote NOB Piran so pri strunjanskem spomeniku priredili Spominsko slovesnost v čast padlim otrokom – prvim otroškim žrtvam fašizma v Evropi. Slavnostni govor je imela  Tatjana Rojc, senatorka v Rimu.

 V spomin na tragični dogodek, so zbrane nagovorili župan Občine Piran Đenio Zadković, podpredsednik krajevne skupnosti Gianfranco Giassi in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Piran tov. Bojan Česnik. Na povabilo občine in združenja se je kot slavnostna govornica odzvala Tatjana Rojc, ki je zbrane nagovorila z besedami:

»Obstajajo krvniki in žrtve, ki jim nihče in v nobenem primeru ne more zamenjati vloge. Obstajajo zločini, ki jih ne moremo opravičevati. Obstaja krivda, ki ne more biti oprana. Vsak poskus spreminjanja zgodovinske resnice je greh. Zgodovinskega spomina ne moremo poenotiti, niti ga izrabljati v propagandne namene, smo pa dolžni, da  spoštujemo pravico drugih, da žalujejo za svojimi mrtvimi. Ker poznamo bolečino.« Govor je v celoti in s prevodom objavljen na občinski spletni strani.

Župan Zadković je v svojem pozdravnem govoru poudaril pomen odgovornosti posameznika z besedami: »Današnja slovesnost je posvečena spominu na nedolžne otroke, na strunjanske žrtve in na žrtve vojn, ki se dogajajo še danes. Namenjena je vsem, ki verjamemo, da moralni kompas ni luksuz in si ga lahko privošči vsak, ki se zanj zavestno odloči, da mu bo sledil.«

Spominske slovesnosti so se po dveh letih končno lahko udeležile številne borčevske delegacije in organizacije, vključno z vojaškimi in policijskimi organizacijami.

V kratkem kulturnem programu so nastopili Pihalni orkester Piran, varovanke in varovanci Centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan, učenke in učenci osnovnih šol Sečovlje, Lucija in podružnice Strunjan, Cirila Kosmača Piran, OŠ z italijanskim učnim jezikom Vincenzo e Diego de Castro iz Pirana. To so sporočili iz občine Piran. (konec)