29.11.2021 ob 16:04
Deli članek
Tudi Slovenija za tujce iz določenih držav prepoveduje vstop

Ljubljana (MOREL)- Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni sta danes uvrstila novo različico SARS-Cov-2 - B1.1.529 med zaskrbljujoče različice, ki se je pojavila na območju južnoafriške regije. V Sloveniji za zdaj še niso potrdili primera okužbe z novo različico.

Nacionalni inštitut za javno zdravje vsem prebivalcem Slovenije svetuje, da še naprej dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe in higienska priporočila za preprečevanje širjenja okužbe SARS-Cov-2 in zajezitev epidemije covida-19. Ministrstvo za zunanje zadeve je danes izdalo tudi priporočila državljanom glede potovanj v Južno Afriko. 

Zaradi pojava nove različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 je vlada sklenila, da je  določena obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki:
- imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali
- ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Seznam držav oziroma območij z različico B.1.1.529: - Republika Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto,  Namibija, Zimbabve in Mozambik. Seznam držav bo sproti dopolnjen, so še sporočili iz vlade. (konec)