21.01.2022 ob 14:41
Deli članek
V Ljubljani ponosno obeležujemo Plečnikovo leto

Prenovljen Kongresni trg, nekoč poln avtomobilov, je danes odprt javni prostor, namenjen kulturnemu in družabnemu življenju.

Ljubljana, 21. januar 2022 – V nedeljo, 23. januarja , na 150. obletnico rojstva velikega arhitekta Jožeta Plečnika, se začenja Plečnikovo leto, v okviru katerega bodo poudarjali izjemen pomen arhitekta na razvoj sodobne Ljubljane. Ob obletnici so obnovili napis na Plečnikovem grobu, v nedeljo ob 11. uri pa bo podžupan  Janez Koželj v imenu Mestne občine Ljubljana na grob tega izjemnega arhitekta položil cvetje.

»Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin«, Jože Plečnik Plečnikova Ljubljana na Unescovem seznamu svetovne dediščine Ponosni smo, da so od lani na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine uvrščena tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, ki smo jih prenovili v duhu tega velikega mojstra. Plečnikova Ljubljana je z vpisom postala pomembna za vso človeštvo in ima tako imenovano izjemno univerzalno vrednost. »Vpis Plečnikove Ljubljane na Unescov seznam svetovne dediščine je dokaz, da mesto urejamo v duhu Plečnika, s čimer vzdržujemo in spoštujemo njegova dela in tradicijo. To je v prvi vrsti velika zasluga dolgoletnega dela podžupana prof. Janeza Koželja ter sodelavk in sodelavcev Mestne občine Ljubljana. Vpisani projekti niso pomembni le za Ljubljano, temveč za kulturno dediščino celotnega človeštva«, je ob vpisu v Unescov seznam izpostavil župan Zoran Janković.

Na Unescov seznam je vpisanih sedem elementov Plečnikove Ljubljane, pet izmed njih smo prenovili v času sedanjega vodstva Mestne občine Ljubljana. V tem času smo sicer prenovili naslednja Plečnikova dela: Trnovski pristan, Kongresni trg s parkom Zvezda, arkade na osrednji tržnici, znamenito Tromostovje, Rimski zid, Šance, Navje in arhitektovo hišo v Trnovem. Preuredili so javne prostore in ob vodni osi Ljubljane postavili mostove po njegovi zamisli: Petkovškovo, Cankarjevo, Hribarjevo in Gallusovo nabrežje, Krakovski nasip, Materinski most, Fabianijev most, Mesarski in Hradeckega most, Šuštarjevo nabrežje, Žitno, Ribjo in Grubarjevo brv. (Konec)